Hlavní obsah

Inteligentní kamery vidí i slyší. Chytré technologie mění česká města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní kamery toho umí daleko více než jen pouhé hlídání bezpečnosti v českých městech. Inteligentní kamerový systém totiž často bývá základem tzv. smart city, tedy chytrého města. Většina lidí bude patrně překvapena tím, co všechno už v roce 2023 kamerové systémy běžně používané v Česku umí.

Foto: archív výrobce

Chytrá kamera v podchodu

Článek

Patrně nejrozšířenější je městský kamerový dohledový systém (MKDS), který v jednotlivých městech nejčastěji provozuje městská policie a sdílí jej s Policií ČR. „Kamerové systémy v mnoha českých městech – zvláště těch malých a středně velkých – zatím často moc chytré nejsou a umožňují pouze základní dohledové funkce,“ konstatoval Dalibor Smažinka, bezpečnostní expert Axis Communications.

Zmínil, že v rámci dohledových funkcí je k dispozici monitoring v reálném čase, ukládání záznamu z kamer a zpětné vyhledávání, když dojde k incidentu. „Některá města se už ale učí nasazovat inteligentní technologie, které nejsou nákladné, a přitom můžou mnohonásobně zvýšit efektivitu systému a s tím i prevenci kriminality,“ doplnil Smažinka.

Zloděje v obchodě odhalí umělá inteligence

Internet a PC

Kamery v Plzni a Ostravě dokonce i slyší

Není žádným tajemstvím, že při hlučných incidentech roste pocit nebezpečí – obzvláště to platí při hlučných incidentech pochybných skupin v parcích, průchodech a v blízkosti sociálně vyloučených lokalit.

Patrně i kvůli tomu se moderní kamery, které se již běžně využívají v Plzni i Ostravě, naučily slyšet. Sound Event Detector (SED) od plzeňské společnosti Jalud Embedded lze instalovat buď jako samostatný senzor, nebo ještě ekonomičtěji jako software přímo do kamer v systému.

Algoritmy pro detekci zvukových událostí jsou schopné detekovat nebezpečné situace, jako jsou křik, střelba a tříštění skla, v reálném čase a vyslat alarm do operačního střediska a automaticky otočit kamery správným směrem.

„Reakce na incidenty běžně trvá v průměru 7 minut. Detekce zvuku ale dokáže tuto dobu zkrátit na několik vteřin – a to může znamenat záchranu života,“ prohlásil Lukáš Svoboda, šéf Jalud Embedded.

„V současné době je 53 detektorů instalovaných v Plzni jako součást zdejšího MKDS, dalších 10 je ve Fakultní nemocnici Plzeň, realizujeme instalace v Dubí, České Lípě, Ostravě a chystáme v Písku. Jdeme i do zahraničí – naše detektory jsou nainstalované i v Amsterdamu,“ doplnil Svoboda.

Foto: archív výrobce

Součástí kamerových systémů jsou i detektory zvuku

Operátor může i mluvit

Stále častější je také napojení reproduktoru na kamerový systém. To umožňuje operátorovi hlasově reagovat na zjištěné události. Podle zkušeností z některých měst by takový proaktivní zásah do dění skutečně mohl mít v mnoha situacích významně preventivní efekt.

Videodohled s oboustrannou audiokomunikací už úspěšně používají soukromé bezpečnostní agentury – například videomonitoring Remote Video Solutions od společnosti Securitas, který ale funguje jen v poplachových stavech. Operátor tedy záběr z kamer vůbec nesleduje, dokud mu automatická videodetekce neoznámí problém. Následně může přímo promluvit na osoby v záběru s pomocí reproduktoru.

Od tohoto roku s použitím oboustranného audia hlídáme i jedno vlakové nádraží. Řešili jsme také poptávky od měst a městských částí
Petr Pešek, ředitel operačního centra Securitas

„Pokud na narušitele osobně promluvíte v reálném čase, téměř 100% ho odradíte od nezákonného chování – hodí se to samozřejmě jen pro určitý typ instalace, například když máte ohraničený perimetr kolem nějaké městské památky, kam veřejnost nemá vstupovat. Dosud naši službu využívají jen komerční subjekty, ale od tohoto roku s použitím oboustranného audia hlídáme i jedno vlakové nádraží. Řešili jsme také poptávky od měst a městských částí,“ vysvětlil Petr Pešek, ředitel operačního centra Securitas.

V případě, že město nemá dostatek kapacit na nepřetržitý provoz monitorovacího stanoviště, může reproduktor sloužit také automaticky – přehraje předem nahranou výstrahu, jakmile kamera detekuje incident.

Multisenzorové kamery zajistí větší pokrytí

Velmi důležité je, jaký prostor kamery zabírají. To totiž určuje jejich reálnou využitelnost.

Při monitoringu náměstí a křižovatek se často používají klasické otočné (PTZ) kamery, které operátorovi umožní přiblížit si oblast zájmu. Nevýhodou takového řešení ovšem je, že ve chvíli otočení či přiblížení kamery nelze zároveň monitorovat ostatní části prostoru.

Tento problém řeší moderní multisenzorové, tedy vícesměrové kamery. Skládají se z jednoho těla s několika objektivy s vysokým rozlišením. „Technicky jde jen o jednu kameru, která ale ve skutečnosti vykoná práci za 3 až 4 další. Operátor si může navíc prohlížet, případně identifikovat v detailu zájmové objekty, ale celá snímaná plocha zůstává dále v záznamu ve vysokém rozlišení pro případné pozdější forenzní účely,“ vysvětlil bezpečnostní expert z Axisu.

„V různých místních oznámeních a médiích se často dočteme, že město nakoupí desítky dalších kamer. Mnohem důležitější než pouhý počet kusů je ale to, jaký prostor tyto kamery zabírají a jak jsou reálně použitelné,“ konstatoval Smažinka.

Další výhodou multisenzorových kamer oproti otočným je, že nemají pohyblivé částí, tudíž jsou méně náchylné k závadám.

Foto: archív výrobce

Multisenzorová kamera nabízí větší pokrytí z jednoho bodu

Mobilní dohledové kamery

V rámci MKDS se ale stále častěji v českých městech objevují technologie, o kterých většina lidí neví. Řeč je například o mobilních kamerových systémech, které město umístí jednoduše tam, kam zrovna potřebuje. Díky tomu může operativně řešit prevenci a bezpečnost na konkrétních místech podle aktuální situace.

„Když jsme před časem se zastupiteli několika desítek měst definovali nejčastější problémové lokality, ukázalo se, že potíže dělají například stanoviště kontejnerů s odpadem, kde lidé vytvářejí nepořádek. Právě to by se dalo snadno řešit s pomocí mobilních kamer, které nejsou nákladné a snadno se instalují,“ nastínil možnost využití Smažinka.

I mobilní kamery toho umí daleko více než jen přenášet obraz. Lze je například využít k monitoringu dopravy a parkování, a to včetně čtení SPZ.

„Nejdražší na městském kamerovém systému nejsou samotné kamery, ale vybudování potřebné infrastruktury. Mobilní kamerové sady se snadno dají instalovat třeba na jakýkoli sloup veřejného osvětlení, který už na místě stojí,“ vyzdvihl další přednost David Capoušek, ředitel společnosti NetRex.

Podle něj jsou takové systémy zpravidla vybaveny interním úložištěm ve formě SD karty a baterií, která se dobíjí v nočních hodinách, když je osvětlení zapnuté. „Kamera odesílá video do MKDS s pomocí modemu se SIM kartou operátora,“ doplnil Capoušek.

Existují i mobilní kamerové sady se solárním napájením a metanolovými články, které jsou úplně nezávislé na přívodu elektřiny a lze je postavit kamkoli.

Nositelné kamery

Velkým trendem posledních let jsou nositelné kamery na uniformě. Pokud je strážníci používají, můžou mít silně preventivní účinek. Zároveň lze záznam využít jako důkazní materiál.

„Tyto kamery se liší od běžných akčních kamer typu GoPro – jsou totiž součástí městského kamerového systému, podobně jako ty kamery, které jsou instalovány napevno. Klíčovou funkcí těchto kamer je výdrž na baterii až 17 hodin, tedy déle než trvá směna, a dále funkce přednahrávky. To znamená, že kamera nahrává po celou dobu krátkou smyčku – a od okamžiku, kdy ji policista při incidentu manuálně zapne, se záznam události uloží i s přednahrávkou o délce až 90 sekund, takže je vidět, co incidentu předcházelo,“ popsal funkčnost Smažinka.

Několik stovek takových kamer pro strážníky pořídila v roce 2021 například pražská městská policie, pozadu ale nejsou ani další města. „Kamery k nošení na uniformě jsme si vyhlédli z jednoho zásadního důvodu. Chtěli jsme, aby měli strážníci v případě incidentu k dispozici relevantní důkazní materiál. Od toho se pak odvíjel celý seznam požadavků, který odstartoval hledání správného výrobce,“ popsal pro oborový magazín IN ZOOM Bedřich Sirůček, velitel Městské policie Slaný.

Nové modely těchto kamer mají i další chytré funkce, jako jsou přímý přenos videa do MKDS nebo automatická detekce pádu nositele. Tím umožňují opravdu rychlou reakci na incidenty a přispívají k osobní bezpečnosti strážníků.

Foto: archív výrobce

Nositelné kamery využívají často strážníci

Z kamery dopravní senzor

Značná část přestupků, které řeší strážníci městské policie, souvisí s dopravou a parkováním. Ačkoli v této oblasti neexistuje žádný „jednoduchý zlepšovák“, jsou to zejména různé videoanalytické funkce v kamerách, které by pomohly operátorovi MKDS zefektivnit a zjednodušit práci.

Například brněnská firma RCE Systems nabízí software, který z obyčejných městských kamer udělá dopravní senzory – lze například detekovat přítomnost nebo neoprávněné parkování vozidla ve vyznačených zónách, například na trávníku na sídlišti, před vraty garáže nebo v zálivu zastávky MHD, zaznamenávat registrační značky zaparkovaných či projíždějících vozidel nebo detekovat směr jízdy vozidla v jednosměrce.

Zákazníky v obchodech monitoruje umělá inteligence. I v Česku

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám