Hlavní obsah

Inflace, nezaměstnanost i mzdy. Nový web ČBA ukazuje, jak na tom Česko je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká bankovní asociace (ČBA) spustila tento týden nový web nazvaný ČBA Monitor. Jeho úkolem je poskytovat užitečné informace z oblasti ekonomiky a bankovnictví. Hlavní předností tohoto webu je přehlednost, díky čemuž uživatelé snadno získají přístup ke klíčovým datům.

Foto: repro cbamonitor.cz

Webové stránky cbamonitor.cz

Článek

Na stránkách cbamonitor.cz jsou sdružovány informace, které jinak bývají běžně rozptýleny po různých databázích a zdrojích. Hned na úvodní stránce tak naleznou návštěvníci údaje, které dodal Český statistický úřad, Česká národní banka a zároveň i soukromé banky.

Výkonná ředitelka ČBA Monika Zahálková novinářům na prezentaci vysvětlila, že cílem webu je poskytnout snadný přístup k informacím, které by jinak byly obtížně dostupné.

Drahé jsou teď hypotéky i byty

Finance

Web obsahuje ekonomickou sekci, která poskytuje informace o základních statistikách, jako je inflace, hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, mzdy a průmyslová výroba. Podle hlavního ekonoma ČBA Jakuba Seidlera bude web pravidelně aktualizován během jedné hodiny poté, co budou příslušné údaje zveřejněny Českým statistickým úřadem.

Bankovní část webu umožňuje uživatelům porovnat vývoj aktiv v bankovním sektoru, objemy vkladů a úvěrů, stejně jako ziskovost bank. Tyto informace jsou zvláště důležité v souvislosti s daní z mimořádných zisků, kterou stát uvalil na banky pro letošní rok a dva následující kvůli pokrytí mimořádných nákladů spojených s energetickou krizí. Na webu jsou rovněž dostupné informace o vývoji úrokových sazeb spotřebitelských úvěrů i hypoték.

Kromě toho web poskytuje srovnání cen nemovitostí v různých regionech a čase a využívá data z Dataligence, která umožňují sledovat vývoj cen v měsíční frekvenci a z pohledu realizovaných cen, zdůraznil Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám