Hlavní obsah

Zájem o konzoli Switch vadne. Stále se ale prodává po milionech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci hospodářských výsledků společnost Nintendo odhadla, že v celém finančním roce se prodeje konzolí Switch sníží o 16,5 %. Japonský herní gigant ale smutnit nemusí, prodat by se podle dosavadní prognózy mělo v tomto roce 15 milionů konzolí.

Konzole Nintendo Switch a Switch LiteVideo: archív výrobce

 
Článek

Finanční rok končí v případě Nintenda až 31. března. Do prodejních výsledků se tak budou započítávat i výsledky z klíčové vánoční sezony a následně i z novoročních výprodejů.

Avizovaný propad o 16,5 % na 15 milionů prodaných konzolí navíc není tak tristní jako v předchozím roce. Mezi lety 2021 a 2022 totiž zájem o zařízení Switch klesl o 22 procent na 17,97 milionu. Že se v letošním finančním roce prodá 15 milionů konzolí, navíc firma předpokládala.

Celkově se na celém světě prodalo už více než 132 milionů konzolí Switch.

Nintendo prodalo méně konzolí, zisk klesl. Kvůli nedostatku čipů

Hry a herní systémy

Premiéra v roce 2017

První model z této série byl uveden na trh v březnu 2017, tedy před více než šesti lety, což je v herním světě neskutečně dlouhá doba. A to i navzdory tomu, že i na dnešní poměry působí Switch futuristicky. Chlubí se totiž hybridní konstrukcí, hrát je s tímto modelem možné nejen doma u televizoru, ale také na cestách.

Zařízení je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Konzole má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch

Co umí Switch OLED

V průběhu let ale byly vydávány vylepšené či upravené modely. Nejnovější konzolí je tak zatím Switch OLED. Ceny podle nákupního rádce Zboží.cz startují již od 8090 Kč.

Patrně největším vylepšením u nového switche je přítomnost OLED displeje, což koneckonců naznačuje už samotný název. Ten by měl nabídnout věrnější barevné podání, výrazně lepší kontrast a v neposlední řadě i větší velikost. Původní switch měl totiž pouze 6,2palcovou obrazovku.

Vylepšeno bylo také vnitřní úložiště, které místo původních 32 GB nabízí nyní kapacitu 64 GB. Ostatní hardware, který se podílí na celkovém výkonu konzole, však zůstal nezměněn. To v praxi znamená, že všechny tituly bude možné hrát přímo na konzoli v rozlišení 720p a v doku u televizoru či monitoru v rozlišení 1080p.

Zmiňovaný dok navíc nově nabízí LAN konektor, samotná konzole se pak chlubí vylepšeným audiosystémem a zcela přepracovaným polohovatelným stojánkem. Ten je nyní větší, měl by tedy být při hraní stabilnější.

Foto: archív výrobce

Nintendo Switch OLED

Sony odtajnilo čísla, PlayStation 5 se prodává po milionech

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám