Hlavní obsah

Nintendo může slavit, Switch je úspěšnější než Xbox One

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nintendo se společně s hospodářskými výsledky pochlubila i tím, že prodala již 52,5 milionu kusů hybridní konzole Switch. Podle serveru VGChartz se tak japonskému hernímu gigantu podařilo v prodejích předčít konkurenční Xbox One. Toho se celosvětově prodalo 46,5 milionu.

Hybridní herní konzole Nintendo SwitchVideo: archív výrobce

 
Článek

V konkurenčním boji Nintendu jistě pomohla také cena. Hybridní Switch se totiž v obchodech podle Zboží.cz prodává od 7390 Kč, zatímco nejlepší Xbox One X stojí 7990 Kč – v loňském roce ale byla cena v případě konzole od Microsoftu ještě o několik tisíc korun vyšší. Americký softwarový gigant sice nabízí také levnější Xbox One S za 4790 Kč, ten ale není s ohledem na nižší výkon tak populární.

Kolik času strávíme u televizní konzole? PlayStation ukáže detailní statistiky

Hry a herní systémy

Nintendo Switch je v první řadě plnohodnotnou televizní konzolí. Ve chvíli, kdy zařízení vytáhnete z dodávané dokovací stanice, máte kapesní herní systém s vlastní obrazovkou. Nintendo tak odbourává nutnost pořizování dvou zařízení, neboť na doma i na cesty stačí jen jedno.

Zařízení má na obou bocích odnímatelné bezdrátové ovladače, které nesou název JoyCon. Hráč může mít ovladač v každé ruce, případně jeden může půjčit kamarádovi, se kterým bude hrát. Přikoupit samozřejmě lze i další, aby mohlo na systému hrát více lidí najednou.

Foto: archív výrobce

Původní Nintendo Switch

Foto: archív výrobce

Původní Nintendo Switch

Xbox One X je aktuálně nejvýkonnější televizní konzole. Jejím srdcem je osmijádrový čip od AMD, který udává pracovní tempo při frekvenci 2,3 GHz. Grafické jádro tvoří 40 speciálně upravených výpočetních jednotek taktovaných na 1172 MHz. Dohromady by tak konzole, která byla původně známá pod kódovým označením Scorpio, měla nabídnout výkon šest teraflopů, což je ze současné generace konzolí nejvyšší hodnota.

Díky tomu stačí na plnohodnotné hraní ve 4K rozlišení, jednotlivé tituly navíc nabídnou více detailů a jemnější obraz. Sluší se připomenout, že na hraní ve 4K při vysokých detailech přitom není připravena ani celá řada herních počítačů, které se aktuálně nabízejí za více než 20 000 Kč.

Pokud lidé chtějí hrát na PC ve 4K, zpravidla musejí sáhnout hluboko do peněženky – zaplatí klidně i dvojnásobek, tedy čtyřicet tisíc korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Xbox One XVideo: archív výrobce

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám