Hlavní obsah

Trh videoher letos pokoří v akvizicích rekord, odhadují investoři

Los Angeles

Trh videoher by letos mohl v akvizicích, financování a veřejných úpisech akcií (IPO) dosáhnout rekordních 150 miliard dolarů (3,3 bilionu Kč). Uvádí to nedávná zpráva investiční společnosti Drake Star Partners, na kterou upozornila agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Hned v prvních letošních týdnech k tomu přispěla společnost Microsoft, když oznámila, že za studio Activision Blizzard 68,7 miliardy dolarů (zhruba 1,5 bilionu korun).

Po úspěšném dokončení celého obchodu by se měl americký softwarový gigant proměnit v třetí největší herní firmu na světě, alespoň tedy co se tržeb týče. Zařadí se tak těsně za společnosti Tencent a Sony. Obchod ale musí ještě posvětit regulační orgány.

Americký softwarový gigant se tak nově stane majitelem celé řady zvučných jmen herního světa – zmiňme alespoň Call of Duty, World of Warcraft, Diablo, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Spyro, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot a StarCraft.

Největší herní koupě všech dob. Microsoft dá 1,5 bilionu za vydavatele Call of Duty či Warcraft

Hry a herní systémy

Loňský rok byl silný

Už teď je tak objem obchodů na trhu videoher poblíž rekordních 85 miliard dolarů z loňského roku. Loni firmy oznámily více než 1159 transakc a co do objemu v dolarech to byl téměř trojnásobek proti roku 2020.

Pandemie zahájila novou éru mobilních her. Zpřístupnila je novým hráčům a k přechodu z konzolí na telefony přiměla i starší hráče. Odvětví se také ve snaze o nové zdroje příjmů konsoliduje. Stírá se tak hranice mezi společnostmi, které vytvářejí hry určené pro osobní počítače a těmi pro mobilní zařízení.

"Právě teď jsme uprostřed velkého počtu obchodů a trh je stále velmi žhavý," cituje agentura Reuters Michaela Metzgera z Drake Star. Očekává se, že velké akvizice by mohly provést některé společnosti, které zatím nepředstavily žádné velké hry, jako je Amazon a Netflix, říká Metzger. V úvahu by pro ně podle něj přicházely některé asijské firmy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Technologičtí giganti z USA dále rostou

Největší americké společnosti podle tržní kapitalizace, které patří i mezi největší společnosti na světě, v letošním roce dále posilují. Tržní kapitalizace...

Výběr článků

Načítám