Hlavní obsah

Legendární Crash Bandicoot se vrací jako perfektní předělávka původní trilogie

Novinky, David Ryneš

Kdo by neznal legendu prvního PlayStationu – Crashe Bandicoota?! Tahle ikona se po úpadku vrací v plné parádě a hráči mohou okusit staré dobrodružství v nové grafice. Jestli původní trilogie obstála ve zkoušce času se dozvíte v naší recenzi.

Upoutávka na hru Crash Bandicoot N. Sane TrilogyVideo: Activision

 
Článek

Crash to v posledních letech neměl lehké. V období prvního PlayStationu byl na výsluní a postavil se mezi takové legendy jako ježek Sonic či instalatér Mario. Při příchodu druhého PlayStationu ale původní majitelé značky (Naughty Dog) prodali licenci na Crashe vydavateli Activision a s Crashem to šlo z kopce. Vývojářům se tehdy totiž nepodařilo replikovat zábavnost původní trilogie. Ta se ale nyní vrátila a hráči tak mohou znovu okusit zábavnost této legendy.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy

Crash Bandicoot je akční plošinovka, kde hráč sbírá jablka, útočnými otočkami zneškodňuje nepřátele a většinu času řeší skákací úrovně. První díl je tak například ikonický útěkem před kamenným balvanem, který vypadá jak z Indiana Jonese.

S každým dílem se ale hry zdokonalovaly a nabízely mnohem více akčnější pasáže. Samozřejmě nechybí klouzající úrovně na ledu či jízdy na motorce a divočákovi. U ledových úrovní je však menší změna oproti původnímu vydání, a tak to trochu více klouže.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy

Během těchto všech úrovní se střídají úhly kamery. Chvilku Crash pobíhá pouze ve dvou rozměrech, jindy zase utíká proti kameře. Většinou však má ale kameru posazenou za svými zády.

Samozřejmě se vrací hlavní protivník Doktor Neo Cortex, stejně jako pomocník Crashe – Aku Aku. Nechybí ani sestra Coco, za kterou lze nyní odehrát všechny tři díly, nikoliv pouze ten třetí.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy

Protože nový tým vývojářů neměl k dispozici většinu dat a podkladů původní trilogie, musel udělat celou hru od píky. Nejedná se tak o klasický remaster, kde se pouze vymění modely za hezčí, textury za ty ve vyšším rozlišení a kvalitnější zvuky.

Vše bylo vytvořeno znovu a hra vypadá skvěle. Možná lze namítnout, že již není tak hezky stylizovaná, jako před dvaceti lety, ale je to také tím, že výkon prvního PlayStationu byl někde úplně jinde a vývojáři si museli vystačit s málem.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy

Možná za to mohou růžové brýle vzpomínek, nebo je Crash stále v perfektní formě. Rozhodně se najdou v dnešní době tituly, které jsou mnohem bohatší po stránce herních mechanik, ale Crash je Crash a patří na piedestal ikon z prvního PlayStationu. Dětský humor stále funguje a Crash neztratil nic na své ztřeštěnosti.

Od prvního oznámení bylo jasné, že N. Sane Trilogy bude pouze grafickým remasterem původní trilogie, která je skoro dvacet let stará. Crash je ale stále bláznivý, zábavný a místy i pěkně nervy drásající.

Foto: archív tvůrců

Ukázka ze hry Crash Bandicoot: N.Sane Trilogy

Remaster se jednoznačně povedl, a i když nelze používat některé fígle, jež šly ve verzi pro první PlayStation, tak většina z nich funguje. Pro fanoušky Crashe je to jasná volba a pro mladší publikum díky nízké ceně také.

Upoutávka na hru Crash Bandicoot N. Sane TrilogyVideo: Archív tvůrců

Crash Bandicoot N. Sane Trilogy vyšlo pro herní konzoli PlayStation 4.

HODNOCENÍ: 8/10

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám