Hlavní obsah

Koronavirus hraje tvůrcům her do karet. Obrat překoná pět miliard

Novinky, khl

Obrat českých počítačových společností by měl v letošním roce stoupnout o deset procent, z 4,5 miliardy korun na více než pět. Do růstu se mimo jiné promítá koronavirová epidemie, díky které stoupl prodej českých her. Uvedla to Asociace českých herních vývojářů.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Českým počítačovým hrám se během koronavirové krize dařilo. Podle studie Asociace českých herních vývojářů se může meziroční obrat herních společností zvednout na více než pět miliard korun. Přitom ještě v roce 2017 činil obrat o víc než polovinu méně, tedy 2,26 miliardy korun. Minulý rok byl meziroční obrat firem 4,5 miliardy.

Koronavirus podle předsedy Asociace českých herních vývojářů Pavla Baráka pomohl již prodávaným hrám. Celosvětově prodej vzrostl o dvacet až třicet procent. Vývoj her naopak koronavirus ztížil. Uvádět na trh nové hry bylo podle herních společností problematické.

„Zorganizovat vývoj tak, aby mohl běžet, to není triviální záležitost,“ uvedl Martin Frývaldský z firmy Warhorse, která se proslavila vytvořením hry Kingdom Come: Deliverance. V současnosti se v Česku vyvíjí dvě hry, vývoj jedné trvá v průměru tři roky.

Hrát je opět možné i na pomalých počítačích. Nvidia zpřístupnila nové sloty GeForce Now

Hry a herní systémy

České počítačové hry jsou ve světě úspěšné. Až 95 procent zákazníků je ze zahraniční, především pak ze Spojených států, Německa, Velké Británie, Ruska a Číny. „Zájem o gaming neustále roste a do budoucna se očekává, že nadále růst bude,“ sdělil Pavel Barák. Podle něj je herní průmysl součástí a tahounem digitální ekonomiky. Svou velikostí mnohonásobně převyšuje obrat české filmové a televizní produkce.

„Jelikož je herní průmysl významným sektorem ekonomiky, potřebuje i toto odvětví podporu v rámci vzdělávání, investic a v neposlední řadě i financování,“ okomentoval dále Barák. Podle něj ho totiž stát dostatečně nepodporuje.

Herní průmysl v současnosti zaměstnává více než 1750 pracovníků. Každoročně se otevře 280 až 300 nových pracovních míst. Existuje ovšem zatím jen málo oborů zaměřených na oblast počítačových her. Počet absolventů tak nevyplní chybějící zaměstnance. Společnosti je proto hledají i na zahraničním trhu. „Více než polovina firem zaměstnává alespoň jednoho cizince, celkový podíl zaměstnanců ze zahraničí v herních firmách tvoří 29 procent,“ uvedla Asociace českých herních vývojářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám