Hlavní obsah

Karanténa změnila chování dětí, PC hry nejsou tolik v kurzu

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí začala pracovat kvůli koronaviru z domova, také podstatná část výuky se přesunula ze škol do on-line světa. Oba tyto faktory se podepsaly na tom, že děti se věnují počítačovým hrám méně než před koronavirovou krizí. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Kaspersky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Digitální aktivity dětí na síti se od ledna značně proměnily. Do určité míry je to samozřejmě dáno tím, že rodiče tráví více času doma a mají své ratolesti pod větší kontrolou.

Faktorů, které ovlivňují zájem dětí o počítačové hry, je ale více. „Klesající zájem o hry na osobních počítačích můžeme připsat zvýšené potřebě jejich využití při jiných činnostech,“ prohlásila Anna Larkinaová, analytička ve společnosti Kaspersky.

Prodeje herních počítačů stouply v březnu až o třetinu

Hry a herní systémy

„Vzhledem k tomu, že se velká část vyučování přesunula do on-line prostředí, je pro děti pohodlnější tyto aktivity plnit na počítačích než na mobilních zařízeních. A tak navzdory tomu, že děti doma tráví podstatně více času, můžeme vidět, že využívají počítače rozumně a netráví čas hraním her,“ doplnila Larkinaová.

Analýza antivirové společnosti se opírá o anonymizovaná data shromážděná systémem Kaspersky Security Network, a to konkrétně od uživatelů dětských produktů Kaspersky Safe Kids.

Podle něj v lednu pravidelně každý den hrálo hry na počítači 15,69 % dětí, zhruba stejný podíl to byl také v únoru. Od března však pravidelných hráčů výrazně ubylo, podíl se snižoval z 13,94 % až na květnových 13,26 %.

Her je méně

„Pokles zájmu o počítačové hry je relevantní zejména pro operační systém Windows, na kterém děti hrají daleko častěji než na počítačích Mac. Většina počítačových her totiž vychází převážně pro Windows – například v oblíbených on-line obchodech s hrami, jako je Steam, je pro MacOS k dispozici výrazně méně her,“ podotkla Larkinaová.

Kolik dětí během karantény hrálo na smartphonech a tabletech, bohužel analýza neuvádí. Je tedy vcelku možné, že děti své herní aktivity pouze přesunuly z klasických počítačů na mobilní zařízení. To nic nemění ale na tom, že v uplynulých třech měsících zájem o PC hry citelně poklesl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám