Hlavní obsah

Černé scénáře se potvrdily, všichni zájemci nový PlayStation 5 letos nedostanou

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky hned po oznámení příznivých cen nových PlayStationů s pořadovým číslem pět v názvu bylo jasné, že půjde o „horké zboží“. Internetem začaly už v minulých dnech kolovat spekulace o tom, že poptávka výrazně převýší nabídku. A tyto černé scénáře bohužel nyní potvrzují i někteří tuzemští prodejci.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Například herní obchod Xzone na svých webových stránkách případné zájemce upozorňuje, že při objednávce kterékoliv verze PlayStationu 5 mohou počítat s dodáním až v únoru příštího roku.

Xzone přitom není jediným obchodem, který na nedostatečné množství kusů upozorňuje. „Vzhledem ke špatné dostupnosti tohoto produktu po celém světě nebudeme schopni vykrýt všechny předobjednávky v tomto roce. Přesto doporučujeme nechat objednávky otevřené, dokud se situace na trhu nezlepší. K předobjednávkám přistupujeme férově a dodržujeme pořadí podle času objednání. Nerozlišujeme, jestli je objednávka placena předem nebo ne,“ informuje případné zájemce e-shop CZC.cz.

Skládačka je kompletní, Sony prozradilo všechny detaily o PlayStationu 5

Hardware

Ten dokonce zavedl omezení, že jedna objednávka může obsahovat pouze jednu konzoli PlayStation 5. K podobnému opatření přistoupily také některé zahraniční obchody, které před nedostupností pětek varují.

I přesto se ale patrně dostane pouze na uživatele, kteří si objednali novou konzoli od Sony v minulém týdnu. Oficiálně se sice oba PlayStationy začnou v Česku prodávat až 19. listopadu, předobjednávky ale běží již několik dní.

Ceny se pochopitelně liší podle provedení. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Sony se na nápor připravovalo

Už letos v létě kolovaly internetem zprávy o tom, že Sony navyšuje výrobu PlayStationů 5. Místo původních pěti až šesti milionů kusů zadal japonský elektronický gigant poptávku rovnou na deset milionů. Chtěl tak předejít tomu, že bude konzolí na trhu nedostatek.

Podle Bloombergu ale tento plán nevyšel. Před Vánocemi a během prvního kvartálu nadcházejícího roku tak bude mít Sony údajně o čtyři miliony konzolí méně, než původně plánovalo. Problém je totiž ve výrobě čipů od AMD, výtěžnost výroby je totiž podle zdrojů agentury o 50 procent nižší, než se předpokládalo.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Boj o nejlepší televizní konzoli

Letos před Vánocemi se budou rvát o přízeň hráčů společnosti Microsoft a Sony, na pulty obchodů chystají nové herní konzole. V minulém týdnu se přitom již...

Výběr článků

Načítám