Hlavní obsah

Výroba PlayStationů vázne, před Vánocemi budou chybět miliony kusů

Novinky, huj

Společnost Sony tento týden oznámila, kdy a za kolik se v Česku i zahraničí začnou prodávat nové PlayStationy 5. To ale neznamená, že se dostane na všechny zájemce. Agentura Bloomberg totiž upozornila na problémy ve výrobce, kvůli kterým bude z obou pětek patrně nedostatkové zboží.

Foto: archív výrobce

Ovladač DualSense

Článek

Už letos v létě kolovaly internetem zprávy o tom, že Sony navyšuje výrobu PlayStationů 5. Místo původních pěti až šesti milionů kusů zadal japonský elektronický gigant poptávku rovnou na deset milionů. Chtěl tak předejít tomu, že bude konzolí na trhu nedostatek.

Boj o nejlepší televizní konzoli

Hardware

Podle Bloombergu ale tento plán nevyšel. Před Vánocemi a během prvního kvartálu nadcházejícího roku tak bude mít Sony údajně o čtyři miliony konzolí méně, než původně plánovalo. Problém je totiž ve výrobě čipů od AMD, výtěžnost výroby je totiž podle zdrojů agentury o 50 % nižší, než se předpokládalo.

V Česku se začnou nové konzole od Sony prodávat až v druhé vlně, a to konkrétně 19. listopadu. Na vybraných zahraničních trzích budou totiž dostupné o týden dříve – 12. listopadu.

Foto: archív výrobce

Oba nové PlayStationy 5 vedle sebe

Dvě různé verze

Ceny se pochopitelně liší podle provedení. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. V rámci předobjednávky je možné obě novinky zakoupit v tuzemských obchodech již nyní, na prodeje se tedy již nyní vytvářejí pořadníky.

Pětka sází na kombinaci bílé a černé barvy. Vzhled působí rozhodně moderním a neokoukaným dojmem. Obě provedení by měla mít úplně stejný výkon a víceméně i vzhled, pouze klasický PlayStation 5 má pravou bočnici trochu vypouklou, protože japonský herní gigant do těchto míst vtěsnal optickou mechaniku.

Verze PS5 Digital Edition působí útlejším dojmem a je zcela symetrická. Případní zájemci ale musí počítat s tím, že hru na optickém nosiči zkrátka do přístroje nedají, všechny tituly se v tomto případě budou stahovat prostřednictvím internetu.

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám