Hlavní obsah

Skládačka je kompletní, Sony prozradilo všechny detaily o PlayStationu 5

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony v posledních měsících dávkovala informace o dvou nových televizních konzolích PlayStation 5. Dva poslední dílky do celé skládačky však stále chyběly – kdy se obě novinky začnou prodávat a jaká bude jejich cena. Nyní však zástupci japonského elektronického gigantu vyložili všechny karty na stůl.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Nyní je tedy již jasné, že v Česku se začnou nové konzole od Sony prodávat až v druhé vlně, a to konkrétně 19. listopadu. Na vybraných zahraničních trzích budou totiž dostupné o týden dříve – 12. listopadu.

Ceny se pochopitelně liší podle provedení. Standardní PlayStation 5 stojí 13 490 Kč, verze bez mechaniky zvaná Digital Edition pak 10 790 Kč. V rámci předobjednávky je možné obě novinky zakoupit v tuzemských obchodech již nyní.

Radost byla předčasná. Nejvýkonnější Xbox bude nakonec dražší

Hry a herní systémy

Vysoký výkon samozřejmostí

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o nejlepší televizní konzoli

Letos před Vánocemi se budou rvát o přízeň hráčů společnosti Microsoft a Sony, na pulty obchodů chystají nové herní konzole. V minulém týdnu se přitom již...

Výběr článků

Načítám