Hlavní obsah

Hrej a neplať 25/2003: Worms se vracejí!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes už se setkáváme v tomto roce po pětadvacáté, a tak budeme trochu vzpomínat: nejen, že tu máme hru na motivy legendárních Worms, ale na vaše monitory opět vtrhne neposedný ježek Sonic.

Článek

Worm Wars 2

Původní Worms (neboli Červy) zná snad každý. Já osobně si s nimi pojím dlouhé hodiny a hodiny mého dětství, kdy ještě počítače nebyly pospojované sítí dohromady jako dnes, a tak jsme se ve velkých skupinkách tísnili u jednoho počítače, předávali si zpocenou počítačovou myš (jak nehygienické, řeknete si dnes) a skrzeva malé červíky proti sobě vedli nesmiřitelné bitvy.

Čas plynul, Worms byly nahrazeny Counter-Strikem nebo Quakem, a proto ve mě jejich infantilní vzhled spustil vlnu asociací, jimiž jsem se nechal v úvodu unést. Nyní však zpět do současnosti. Worm Wars nejsou klasickou bitvou dvou a více červích týmů proti sobě, ale spíše jakousi "zahradní" real-time strategií, kdy se s červy plížíte záhonkem, bojujete proti různým broukům a jiné havěti co se takhle v půdě vyskytuje a snažíte se splnit úkol přidělený v briefingu.

Grafika je celkem propracovaná, ovšem s poukazem na freewarovou povahu hry, ovšem herní systém se poněkud vymyká zažitým zvyklostem u real-time strategií, takže nejspíš budete muset ped svou první ostrou misí absolvovat výcvikový kurs.

Poznámka: Pokud by po vás hra vyžadovala knihovnu CNCS32.DLL, pak si ji můžete stáhnou odsud a uložit do adresáře se hrou.

DOWNLOAD, homepage, 2.7 MB, 7/10

Sonic the Hedgehog

Náš vzpomínkový pořad ale tímto nekončí, ale pokračuje dál až na dálný východ, kde jedna společnost zabývající se výrobou elektroniky hledala nějakého maskota a hlavního hrdinu pro svou novou herní konzoli. I dali Japonci hlavy dohromady, a zplodili malého modrého ježka, který svou nadzvukovou rychlostí a neuvěřitelnými akrobatickými kousky absolutně naboural klasické představy dětí o malém funícím stvoření nesoucím si na bodlinkách na zádech svoje jablíčko. Ale budiž.

Hra Sonic the Hedgehog, kterou si teď můžete stáhnout, nainstalovat a zahrát není žádnou předělávkou, ale čistou kopií jedné z prvních verzí, čemuž odpovídá vše - hlavně tedy grafika, která už přivodila nejednomu malému pařánkovi epileptický záchvat.

Nejdříve si vyberete jednu ze tří postav, se kterou následně vběhnete do jednoho ze zlatých kruhů, čímž určíte její další osud. A pak už vás čeká jen samé skákání, sbírání bonusů, nepřátelé sic hloupí, ale velmi početní atd. Zkrátka - jako každá jiná plošinovka.

DOWNLOAD, homepage, 4.6 MB, 6/10

Pakoon!

Při hraní dnešní poslední hry jsem zažíval docela silný pocit zvaný deja vu, až jsem zašátral ve své paměti a archivech a zjistil, že hru se stejným názvem a obsahem jsem už jednou recenzoval. Udělil jsem ji tehdy velmi nízké ohodnocení s tím, že ježdění s autem sem a tam bez jakéhokoli cíle postrádá nejenom pointu, ale hlavně logiku a smysl.

Nyní jsem však již o něco moudřejší a vím, že tehdy jsem se rozčiloval neprávem, protože se jednalo pouze o betaverzi - o ukázku herního enginu. Na ten bylo postupem času navěšeno několik vskutku povedených vylepšení, z čehož vznikla celkem zajímavá hra.

O co tedy jde? Vaši úkolem je rozvážet pizzu a to na takových bizardních koutech naší planety, jako je poušť, ledová pustina, tropický ostrov apod. Ná výběr máte ze tří dopravních prostředků, dvou aut a jednoho letadla. Samotné hraní je pak velmi jednoduché, stačí zajet k základně, pak načerpat nějaký ten benzín a můžete vyrazit do své destinace. Nemusíte se bát, že byste zabloudili, všude vás budou navigovat výrazné ukazatele.

Až posud by vše bylo minimálně průměrné, ovšem problém, který byl obsažen již ve zmíněné betaverzi, přerval až doposud. Jedná se o fyziku vozidel - autoři asi nikdy neslyšeli o takových věcech, jako je třecí síla, ale co - zahrajte si hru sami a zkuste přemýšlet, jak by to vypadalo, kdyby se takhle chovala auta i v reálu.

DOWNLOAD, homepage, 6.2 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 20/2003: Pivní Tetris

Letos se už setkáváme po dvacáté nad pravidelným přídělem tří nových her zdarma. Ani tato středa nebude výjimkou - a co že jsem si pro vás dnes připravil?...

Hrej a neplať 22/2003: Opravdu zvrhlý díl

Hrou dnešního týdne je bezesporu ta nejzvrhlejší hra, jaká je na české freewarové scéně k nalezení: Život není krásný. A na uklidnění tady mám jeden povedený...

Výběr článků

Načítám