Hlavní obsah

Hrej a neplať 21/2003: Tom a Jerry na vašich monitorech!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do dnešního vydání se nám sešly hned tři hry zdarma, které jsou vhodnější spíše pro menší hráče, ale pobavit se u nich můžete všichni: roztomilé závody autíček, nebo třeba plošinovka na téma Toma a Jerryho.

Foto: Aleš Plevka

Jezero Boden a v pozadí probouzející se Habartov v mlžném oparu

Článek

Napkin Race

Tak si říkám, že už jsme v Hrej a neplať nějakou dobu neměli žádnou simulaci týkající se automobilismu a že je nejvyšší čas to napravit. O když musím zklamat všechny příznivce vůně benzinu a spálených pneumatik, protože se jedná o záležitost vzhledově spíše pro menší hráče, i když zábavy má dostatek pro všechny. Inu posuďte sami.

Princip totiž vychází z prastaré nepočítačové hry "Na babu", kdy se dva jedinci honí, přičemž role pronásledovatele a pronásledovaného se vymění při každém kontaktu mezi nimi, to vše až do jejich úplného vyčerpání nebo do doby, kdy některý z nich vběhne v zápalu boje pod auto.

Konkrétní implementace v Napkin Race vypadá tak, že se po zvlněné čtvercové hrací ploše prohánějí dvě až čtyři autíčka v libovolné kombinaci člověk/počítač, takže pokud máte po ruce nějaké živé spoluhráče, pak si připočtěte ještě nějaký ten bodík k dobru, protože inteligence počítačem ovládaných vozítek je opravdu slabá. I když jsou proti vám v přesile, nesnaží s vám jakkoli nadjíždět nebo vás obklíčit, prostě vás tupě pronásledují v jednom chumlu.

Tak jako tak to nic nemění na faktu, že Napkin Race je příjemná rodinná hra vhodná na nedělní odpoledne.

DOWNLOAD, homepage, 10.6 MB, 6/10

Tom and Jerry

Jak je již z názvu patrné, následující hra udělá rovněž radost spíše menším hráčům. Nebudu vás napínat a rovnou vám povím, že se jedná o čistokrevnou arkádu neboli plošinovku s malým myšákem v hlavní roli.

Velikost a už pohled na úvodní obrazovku napovídá, že se jedná o gamesku staršího data výroby, kdy pařani ještě neměli ani ponětí o takových věcech, jako jsou grafické akcelerátory a přesto se odvažuji tvrdit, že si hry uměli vychutnat lépe než nyní.

Ovládání máte popsáno hned na titulní stránce, ale pro jistotu ještě jednou: Ctrl/Shift pro skákaní a Alt/Y(Z) pro střelbu (respektive házení míčků. Jako drobnou nevýhodu bych viděl nutnost používat tlačítka na numpadu místo kurzorových šipek. 

DOWNLOAD, homepage, 0.3 MB, 7/10

Hoppy Tommy Atomic

I dnešní poslední hra se kupodivu obejde bez nějakých vyložených známek násilí a tělních tekutin stříkajících až do páté řady hlediště, pročež je vhodná stejně jako předchozí pro děti a podobnou havěť.

O co jde? Jedná se o mix arkády s logickou hrou. Malý Tommy má projít bludištěm plným překážek, přičemž umí jen pár základních věcí: skákat (kurzorové šipky), skákat o dvě políčka (Shift + kurzorové šipky) a pokládat bomby (Ctrl).

DOWNLOAD, homepage, 0.4 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 17/2003: Chcete být pracháčem?

Pojďme se podívat na to, co se nám tentokrát sešlo do pravidelného středečního magazínu o hrách zdarma: jedna starší arkáda, hra ve stylu Chcete být milionářem...

Výběr článků

Načítám