Hlavní obsah

Hrej a neplať 22/2003: Život není krásný

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračování se dočkala herní série brutálních adventur s přiléhavým názvem Život není krásný, u čehož rozhodně nemůžete chybět. A dále: dvě povedené, originální a oddechové vesmírné střílečky.

Foto: archiv MDZ

Plakát Tolik bylo dní...

Článek

Orbital Sniper

Musím říci, že až do chvíle, než jsem nainstaloval Orbital Snipera, jsem nevěřil, že lze po záplavě různých Moorhuhn-klonů udělat nějakou jednoduchou střílečku opravdu originálně. Ale lze a Orbital Sniper je toho jasným důkazem.

Pokud jste viděli film Nepřítel státu, pak vám možná utkvěly v hlavě velice vyspělé družice, které mají tak vysokou rozlišovací schopnost, že pro ně není problémem sledovat auta, ale i samotné osoby na povrchu Země. Mnohé z vás také jistě napadlo, jak by bylo praktické vybavit takovou družici nějakou výkonnou zbraní (například laserem), aby se s eliminováním případných cílů nemusely obtěžovat pozemní jednotky.

Stejný myšlenkový pochod zřejmě postihl i autory této hry, a tak se díky nim můžete nyní ocitnout v roli operátora takovéto smrtonosné družice.

Obyvatelé se dělí na tři skupiny: modré VIP, které musíte ochránit, červené záškodníky, které musíte naopak ničit a bílé civilisty, kteří by měli zůstat na živu, pokud nechcete získat příliš trestných bodů. Držením pravého tlačítka a pohybem myši nahoru nebo dolů "zoomujete", levým tlačítkem pak pálíte.

Orbital Sniper mě docela zaujal, protože je rychlý a velice akční, jeho vzezření je i přes primitivní grafiku docela "cool".

DOWNLOAD, homepage, 1 MB, 9/10

LockOn

Do široké rodiny stříleček lze zařadit i hru LockOn. Tentokráte se však nejedná o variaci na lov slepic, ale spíše jakousi vesmírnou střílečku, i když zde vlastně nikam neletíte a neustále setrváváte na jedné obrazovce a odoláváte hordám nepřátel.

Krom kurzorových šipek využijete k ovládání hlavně klávesy F (pro zaměření), G (pro odpálení řízené střely) a H (pro střelbu z kanónu). Samozřejmě se také musíte neustále vyhýbat nepřátelům a jejim střelám.

Nejedná se sice o nic převratného a revolučního, grafika taky není nic moc, ale celkově je hra docela příjemným rozptýlením, i když o její trvanlivosti se dá celkem pochybovat. 

DOWNLOAD, homepage, 3.6 MB, 7/10

Život není krásný - Jack Sadistic

Herní sérii adventur s názvem Život není krásný nemohl minout snad nikdo, kdo se alespoň trochu zajímá o freewarové hry a daný žánr. Tato série proslula hlavně díky přebytku cynismu, brutality zvráceností notně prokládanými černým humorem, což ostře kontrastuje s grafikou, která vypadá, jako by ji měl na starosti ještě školou povinný grafik a myslím, že nejsem daleko od pravdy.

Nejinak tomu je i ve fanouškovském příspěvku do celé série s přídomkem Jack Sadistic. V podstatě jde o to, že jakýsi duševně chorý kriminálník se rozhodl povraždit autory zmiňovaných adventur a tak se vybaví nějakým "nádobíčkem" a vydává se na lov.

Ani tento díl nijak nezaostává za svými staršími bratry v bestialitě a cynismu, proto k němu lze vztáhnout stejný závěr jako ke všem ostatním hrám z řady Život není krásný: jedná se o velice specifický žánr, který zaujme pouze úzkou cílovou skupinu, která si v něm ovšem bude doslova libovat.

DOWNLOAD, homepage, 3.9 MB, 6/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 18/2004: Xenon je zpátky!

Jedna z nejpovedenějších vesmírných stříleček se dočkala své předělávky, která je neméně hratelná originálu, ovšem mnohem graficky líbivější. A dále: zabíjení...

Výběr článků

Načítám