Hlavní obsah

Hrej a neplať 16/2003: 100 MB velká freeware střílečka!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další hranice v oblasti freeware her málem padla - objevila se akční střílečka na enginu Quake 2, která co do velikosti čítá téměř 100 MB! A pokud vám ani to nestačí, pak je tu pro vás jeden velice netradiční Tetris a PacMan.

Foto: Město Bohumín

Výstavba nového parkoviště u polikliniky

Článek

Code Red

A je to tady. Když jsem nedávno přišel s hrou čítající co do velikosti 90 MB, mnozí modemisté zalapali po dechu a tiše se svezli pod stůl, kde v slzách drtili telefonní přípojku. Proto je tentokrát vyzývám, aby se čtením pokračovali až u další hry - pozor - tato hra má neuvěřitelných 97,5 MB!

Přesto se však stále jedná o freeware, i když postavené na enginu Quake 2, kvůli němuž si mnozí hráči teprve před pár lety začali přetaktovávat procesory a hlouběji se zajímat problematiku grafických karet. Leč doba chvátá stále kupředu, a proto Code Red samozřejmě nemůže držet krok s posledními herními peckami, ale co do měřítka freewarových her se jedná o absolutní špičku. Stejně tak jako zvuky a všechny nezbytné efekty - věřte, že tentokrát oněch necelých sto megabajtů není zaplácáno žádnými zbytečnostmi.

Co se příběhu týče, je až nechutně podobný miliónům dalších - zemi napadli mimozemšťané a je na vás, abyste s nimi zatočili ve stylu ala Rambo. Rozhodně však vyniká lehce futuristická atmosféra se spoustou překvapení - země se neustále chvěje, pořád se něco hroutí, padají na vás stropy a zpoza každého rohu vyskakuje krvelačná bestie - Code Red rozhodně není pro slabé povahy.

Jestli vás stále trápí otázka, zda-li stahovat nebo nestahovat, uvažte ještě fakt, že hra rozhodně není záležitostí pouze na jedno odpoledne. Takže pokud máte rádi akční střílečky a nebude vám vadit poněkud starší design, s Code Red nemůžete udělat chybu.

DOWNLOAD, homepage, 97,5 MB, /10

Xwelltris

I když už z názvu je patrno, že se jedná o klon jedné velmi (ale opravdu velmi) populární ruské hry, konkrétně Tetrisu, nepřeskakujte hned na další odstavec, jelikož tato variace přidává zcela nové a dosud nevídané prvky.

Tato vylepšení jsou však i zdrojem mých rozpaků, protože můj jinak velmi ostrý jazyk se při popisu hry samotné mírně zadrhává. Pokud tedy budete z následujících řádků mírně zmateni, raději si hru stáhněte, nainstalujte a zahrajte, vše pochopíte takzvaně za běhu.

V podstatě jde o to, že se nehraje v rovině jako obvykle, ale spíše v jakémsi pseudoprostoru, kam padají kostičky dolů do jakési zakřivené trubky a místo do řádků se skládají do rovin, pročež budete ze začátku neustále kroutit hlavou a nechápat, co se po vás chce, ale věřte, po pár minutách to přijde skoro samo.

Takže pokud máte chuť si potrápit hlavu nad něčím novým a neokoukaným, pak je Xwelltris hrou přesně pro vás.

DOWNLOAD, homepage, 1 MB, 7/10

Chomp Chase

A na závěr tady mám jako obvykle něco, co už není tolik náročné, ať už na hráčův intelekt nebo jeho hardwarovou výbavu. I když tady podobný druh hry byl snad milionkrát, neocenitelný původní nápad zapříčiní, že se budete bavit i po milionté první. Jedná se totiž o PacMana, neodolatelný žlutý ksichtík, který požírá vše, co mu přijde do cesty.

Tím už by mohlo být řečeno vše. Pokud byste náhodou PacMana neznali, pak vězte, že cílem hry je sesbírat (lépe řečeno sežrat) všechny body na hrací ploše a nenechat se přitom chytit monstry. Pokud pozřete speciálně označený bod, pak se úlohy prohodí a vy můžete útočit na nepřátele.

Grafika a zpracování celkově je průměrné - nijak zvlášť neoslňuje, ale také neuráží. Chomp Chase Prostě dobrá volba pro dlouhou chvíli.

DOWNLOAD, homepage, 2.2 MB, 5/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 11/2003

Je zde středa a s ní příděl tří nových her zdarma. Pro tentokrát uvnitř článku najdete jednu akční a dvě logické hry. Bavte se dobře!

Hrej a neplať 12/2003

Dnes pro vás mám v Hrej a neplať sice jenom jednu, zato ale pořádnou - devadesátimegové freeware RPG, které klidně snese srovnání s takovými tituly, jako...

Hrej a neplať 13/2003

Protože je v poslední době okolo nás násilí více než dost, rozhodnul jsem se, že tento díl se bez něj může klidně obejít (až na malou výjimku). Mám tady...

Výběr článků

Načítám