Hlavní obsah

Hrej a neplať 13/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protože je v poslední době okolo nás násilí více než dost, rozhodnul jsem se, že tento díl se bez něj může klidně obejít (až na malou výjimku). Mám tady dvě povedené variace na téma Arkanoid a jedno padání ze schodů.

Foto: KSVČ Juventus

Mažoretky

Článek

BeatBall

Co je Arkanoid asi všichni víte - hra, která se svým stářím vyrovná i takovému Pongu a svou popularitou Tetrisu. Malá pohyblivá destička odráží kuličku přesně podle poučky říkající, že úhel dopadu se rovná úhlu odrazu. Kulička následně naráží do kostiček, které ničí a z nichž následně vypadávají různé bonusy: některé kuličku zpomalí, jiné zase prodlouží destičku, přidají životy atd.

Čím se tedy BeatBall od tohoto aběhaného principu liší? V podstatě ničím. Ano, zní to tvrdě, ale pokud máte podobných klonů až po krk, pak vás tento rozhodně ničím nezaujme, naopak odradí svojí velikostí.

Naopak ostatní, kteří by si dali něco jednoduchého na odreagování, by mohl BeatBall zaujmout hlavně díky ucházející grafice, povedenému hernímu modelu bez výraznějších chyb a hlavě hudbě (pokud ovšem nejste odpůrci její elektronické podoby), díky níž ovšem narostl rozměr hry do poněkud větších rozměrů, alespoň pro tuto kategorii.

DOWNLOAD, homepage, 32.8 MB, 7/10

Smash20

Naopak naše druhá dnešní variace na nesmrtelné téma Arkanoidu doslova hýří originalitou, i když to může být trochu na škodu, hlavně proto, že nepochopíte, co se od vás žádá. Obojí totiž souvisí se zemí původu - Japonsko (to už tady dlouho nebylo) faktem, že se autoři nepokoušeli cokoli přeložit alespoň do angličtiny (když už ne rovnou do češtiny, že).

Jak jistě sami zjistíte (pokud si hru stáhnete a nainstalujete), vše je v typicky japonském duchu - upřímně, vypadá to jako hra s herního automatu nainstalovaném v maringotce, která jezdí s kolotoči. Hudba vesele a dost nahlas hraje, vše září barvami, radost pohledět.

Ovšem tuto radost kazí malý fakt, že si nejste úplně jisti, co dělat.

Spousta věcí vás určitě napadne nebo je odpozorujete, ale tato nejistota kazí dojem ze hry, stejně jako fakt, že si nemůžete nadefinovat vlastní klávesy (popravdě můžete, pokud umíte japonsky). A za to musí body dolů.

DOWNLOAD, homepage, 2.4 MB, 6/10

Porrasturvat

S touto hrou jste se v Hrej a neplať sice už jednou mohli setkat, ale je natolik dobrá a originální, že její nová verze, byť s minimálními vylepšeními, je dostatečným důvodem znovu si o ní popovídat.

Jistě jste někdy měli chuť někoho shodit se schodů. Teď máte možnost - plus propracovaný fyzikálně-biologický model následků takovéhoto pádu. Komu to ještě stále není jasné, ten ať zví, že Porrasturvat je simulátorem pádu ze schodů.

Hra je velmi jednoduchá: nejprve stačí nastavit úhel "nakopnutí" pokusné figuríny a pak mezerníkem zastavit ukazatel síly v té nejpříhodnější poloze. Poté se už jen stačí kochat se nádherně propracovanou vizualizací pádu, sledovat poškození jednotlivých částí těla, které se nakonec sčítá v poškození celkové, kteréžto můžete přihlásit do celosvětové tabulky pomocí sítě Internet, což je oním zmiňovaným vylepšením.

DOWNLOAD, homepage, 2 MB, 7/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 8/2003

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru....

Hrej a neplať 9/2003

I když to vypadá, že pomaličku začíná jaro, není to důvod, abyste vstávali od počítače a připravili se tak o tři nové hry zdarma, dnes konkrétně jednu...

Hrej a neplať 10/2003

Letos už po desáté se jako každou středu setkáváme nad přídělem třech nových her zdarma. A jaký je obsah dnešního dílu? Lehce erotická karetní...

Výběr článků

Načítám