Hlavní obsah

Hrej a neplať 11/2004: Mlátička a textovka zadarmo!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Série návratů do minulosti v Hrej a neplať pokračuje. Dnes tady totiž máme jednu předělávku mlátičky ještě z dob herních automatů, dále Space Invaders ve slušivém kabátku a českou RPG textovku.

Foto: Josef Zajíc

Turistický ruch ve 3. čtvrtletí. Beskydy, ilustrační snímek.

Článek

Beats of Rage

Při hraní této záležitosti jako bych se vrátil o dobrých patnáct let v čase zpátky, kdy pro mě byl jediný možný kontakt ze světem počítačových her skrze maringotku přijíždějící společně s kolotoči. Dosud mám v živé paměti, jak jsem své veškeré úspory směnil za hrst žetonů, které následně nemilosrdně mizely v útrobách automatů, u nichž jsem musel stát na špičkách, abych viděl na obrazovku.

Časy se mění, do malé šedé krabice položené na stole by se vlezla celá karavana takovýchto maringotek, ale pocit, že počítačové hry už nějak nejsou co bývaly, stále přetrvává. Ale Beats of Rage dokáže vrátit čas, což pro mnohé znamená příjemný závan nostalgie, pro mnohé překvapující objevování herní minulosti.

Konkrétně se jedná o jednoduchou arkádní mlátičku, kdy jdete zleva doprava a různými chvaty a skoky (klávesy Ctrl, Shift a Alt), popřípadě jejich kombinacemi likvidujete desítky, možná i stovky nepřátel.

Víc snad není co dodat. Instalační soubor je možná trochu objemnější, což vzhledem ke stáří hry překvapí, ale věřte, že rozhodně neuděláte chybu, pokud Beats of Rage alespoň vyzkoušíte.

DOWNLOAD, homepage, 53.5 MB, 9/10

Space Invaders OpenGL

Když jsem jako dítě trávil dlouhé a dlouhé hodiny v maringotce s herními automaty, určitě jsem tam tehdy musel narazit na Space Invaders, jednu z nejstarších her vůbec. Jedná se totiž o jakousi prababičku snad všech vesmírných stříleček, kde se malá raketka může pohybovat pouze ve dvou směrech na spodním okraji obrazovky a sestřeluje řady nepřátel, které se na ni pomalu snášejí a ohrožují ji.

Ale časy se mění, jak jsem už taky řekl, a tak tu dnes mám před sebou Space Invaders s dovětkem OpenGL, což znamená, že můžete vypnout svou fantazii a naopak zapojit grafický akcelerátor. Space Invaders GL mají totiž velice povedenou grafiku, zatím nejhezčí jakou jsem u této hry viděl, zvláště pak přechody mezi jednotlivými úrovněmi a různé bonusy jsou velmi efektní.

Ve spojení s příjemným a podmanivým techno doprovodem tak dostáváme velice zdařilý celek, který sice nijak neoslňuje svojí originalitou, ale rozhodně se může stát velmi dobře zpracovaným společníkem pro dlouhé chvíle.

DOWNLOAD, homepage, 0.6 MB, 7/10

Crypta

I v dnešní poslední hře se vypravíme do minulosti; do minulosti tak vzdálené, že ještě neexistovala počítačová grafika a veškerá komunikace mezi počítačem a hráčem se odehrávala pouze pomocí psaného textu. Takovým hrám se potom říká textovky.

Crypta je jejich typickou ukázkou - zapomeňte na jakékoli obrázky, dokonce můžete poslat i počítačovou myš na dovolenou, vše ovládáte pouze pomocí klávesnice. Jinak se jedná o typické RPG, kterých je v poslední době taky poskrovnu, což možná přiměje nejednoho hráče k překonání odporu k poněkud archaickému vzhledu.

DOWNLOAD, homepage, 0.2 MB, 7/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 6/2004: Wolf se vrací!

Dnešní vydání se opět ponese ve stylu předělávek starých her. Krom legendárního Wolfensteina 3D je tu i neméně známá mlátička International K-rate. A na závěr...

Hrej a neplať 7/2004: Třikrát Arkanoid

Dnešní vydání bude poněkud monotématické, protože se nám do něj sešly hned tři různé verze populární hry známé pod názvem Arkanoid.

Výběr článků

Načítám