Hlavní obsah

Nvidia sníží výkon herních grafik. Kvůli těžařům

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z důvodů, proč jsou moderní grafické karty pro hráče v posledních měsících nedostatkovým zbožím, jsou těžaři. Ti totiž nové modely skupují ve velkém a staví z nich speciální rigy pro těžbu nejrůznějších kryptoměn – například i populárních bitcoinů. Nvidia se však nyní odhodlala k radikálnímu kroku, který by měl od podobného počínání těžaře odradit – sníží výkon herních grafik.

Představení grafické karty GeForce RTX 3060 od společnosti NvidiaVideo: archív výrobce

 
Článek

Neustále rostoucí hodnota bitcoinu a dalších virtuálních měn vyvolala doslova zlatou horečku. A to nejen mezi investory, kteří s vidinou možného zisku horentně skupují, co se dá. Velký podíl na nedostupnosti nových grafik mají také těžaři. Situace došla dokonce tak daleko, že těžaři začali ve velkém skupovat i herní notebooky, aby je využili pro těžbu.

Jak je tedy z řádků výše patrné, největší poptávka je po hardwaru, který by jinak našel uplatnění v herních sestavách. Pro těžbu bitcoinů či jiných kryptoměn je potřeba mít celou farmu extrémně výkonných počítačů, které se říká mining rig.

Proč na trhu nejsou herní notebooky? Skupují je ve velkém těžaři

Hardware

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv, případně je směnit za skutečné peníze.

Chystaný model GeForce RTX 3060 bude nicméně vůbec první grafikou, která přijde na trh s upraveným ovládacím softwarem – biosem i drivery pro operační systém. Ve chvíli, kdy karta detekuje těžební mechanismy, automaticky sníží svůj výkon na polovinu.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Malý rig pro těžbu kryptoměn

Právě tento krok by měl těžaře odradit od toho, aby skupovali ve velkém herní hardware. Samotných hráčů se přitom změny nijak nedotknou, ti budou moci využívat výkon svých sestav při hraní her naplno.

Dostupnost nových grafik, jejichž cena bude startovat už na 8800 Kč, by tak měla být výrazně lepší než v případě předchůdců. Jasno bude nicméně už ve čtvrtek, kdy prodeje karet s jádry GeForce RTX 3060 oficiálně startují.

I tak patrně bude poptávka velmi vysoká, neboť novinka je nejlevnější grafikou nové generace.  Pro srovnání – dříve představené modely jsou výrazně dražší. Model GeForce RTX 3060 Ti se nabízí od 11 499 Kč. Další tři karty s jádry Ampere případné zájemce vyjdou na 13 999 Kč (RTX 3070), 18 999 Kč (RTX 3080), respektive na 40 999 Kč (RTX 3090).

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám