Hlavní obsah

Levná herní grafika? Překupníci chtějí klidně i 38 000 Kč

Novinky, Ondřej Husák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nvidia začala minulý týden oficiálně prodávat kartu GeForce RTX 3060, která je tou nejlevnější grafikou z nové generace. Problém je ale v tom, že karet je takový nedostatek, že se vyprodaly za pouhou minutu. A překupníci nyní chtějí za novinku astronomické částky.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 3060

Článek

Karty s jádry GeForce RTX 3060 se začaly oficiálně prodávat minulý čtvrtek. I když výrobce avizoval cenu referenčního modelu 8800 Kč, v tuzemských obchodech byly karty výrazně dražší.

Referenční model totiž není oficiálně v Česku k dispozici, místo toho se zákazníci musí spokojit s upravenými modely od společností Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY či Zotac. Ty jsou však již v základu vylepšené – mají tišší chlazení či přetaktovaná jádra pro ještě vyšší výkon.

Herních grafik bylo opět málo. Vyprodaly se za minutu

Hardware

Kvůli vylepšením si ale za ně jednotlivé společnosti účtují citelně vyšší částky. Většina karet tak šla do prodeje s cenovkou okolo 14 000 Kč. Ani to ale nebránilo tomu, aby se karty vyprodaly doslova za pár desítek sekund.

Některé z dostupných modelů totiž koupili překupníci, kteří chtějí za kartu GeForce RTX 3060 ještě citelně vyšší částky. Na bazarech a různých inzertních serverech lze dohledat desítky nabídek, ve kterých prodejci chtějí za přeprodej nerozbalených karet zpravidla částky okolo 25 000 Kč.

Najdou se ale také inzeráty, kde chtějí překupníci dokonce i 38 000 Kč. Cenou se tak blíží oficiální ceně špičkového provedení GeForce RTX 3090, které je však také beznadějně vyprodané. Kdy se na pultech obchodů objeví další várka karet, není zajím vůbec jasné.

Foto: archív výrobce

Grafiky s jádry GeForce RTX 3060

Společnost Nvidia si od nové karty s jádrem GeForce RTX 3060 slibuje hodně – oslovit by mohla hlavně hráče.

V současnosti je nejpopulárnější herní grafikou starší model GeForce GTX 1060, uvedený v roce 2016. Jeho prvenství dvacítková generace ohrozit nedokázala, ta s třicítkou v názvu by to ale zvládnout mohla. Však také výkon u nového modelu GeForce RTX 3060 narostl až desetinásobně.

Krásně je to vidět na hře Cyberpunk 2077, která ždímá výkon i těch nejnovějších grafických karet až do poslední kapky. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizační výkon a až desetinásobný ray-tracingový výkon oproti GTX 1060. U zmiňovaného titulu Cyberpunk 2077 výrobce slibuje s novou kartou plynulé hraní i při 60 snímcích za sekundu, samozřejmě v rozlišení Full HD.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám