Hlavní obsah

Zlepší se dostupnost? Herní grafiky podraží o tisíce korun

Novinky, Ondřej Husák

Situace okolo dostupnosti grafických karet je již více než půl roku naprosto tristní. Jakmile přijdou na pulty obchodů nové modely, jsou prakticky okamžitě vyprodané. Jak to vyřešit? Společnost MSI plánuje podle serveru XDA Developers citelné zdražení, což by mělo odradit překupníky.

Foto: archív výrobce

GeForce GTX 1660 SUPER v podání společnosti MSI

Článek

Zástupci společnosti MSI zatím celou situaci oficiálně nekomentovali, podle zdrojů serveru XDA Developers by ale mohly nové karty podražit klidně i o několik tisíc korun. Podnik tak chce údajně reagovat na nedostatek čipů, kvůli kterým jsou grafiky nedostatkovým zbožím.

A když se na trhu nějaký zajímavý kousek objeví, prakticky okamžitě je vyprodán. Jak šílená je aktuální situace, krásně ilustruje model GeForce RTX 3060 od společnosti Nvidia, který šel do prodeje na konci února.

Levná herní grafika? Překupníci chtějí klidně i 38 000 Kč

Hardware

Původně u něj byla avizována cena 8800 Kč v případě referenčního modelu. Jenže ten nebyl oficiálně v Česku dostupný, místo toho se zákazníci museli spokojit s upravenými modely od výrobců Asus, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY či Zotac. Ty jsou však již v základu vylepšené – mají tišší chlazení či přetaktovaná jádra pro ještě vyšší výkon.

Kvůli tomu ale cena stoupla v průměru na 14 tisíc korun. Ani vyšší cenovka však nezabránila tomu, aby se všechny karty na českém trhu vyprodaly za méně než minutu. A od té doby nikdo neví, kdy do tuzemských obchodů dorazí další várka.

Zlepší se situace letos?

Nedostupnosti jednotlivých modelů totiž využili překupníci, kteří obratem začali ještě nevybalené karty nabízet na bazarech klidně i za 40 000 Kč.

Zda skutečně zvýšení cen ze strany MSI celé situaci pomůže, tedy není vůbec jasné – otazník také visí nad tím, zda se k podobnému kroku neinspirují také další výrobci. Utajované zdroje přímo z výroby nicméně serveru XDA Developers prozradily, že situace se patrně nezlepší dříve než před koncem letošního roku.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám