Hlavní obsah

Vzdálená práce i snadné videohovory. Zajímavé funkce televizorů Samsung

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí vybírá nové televizory zpravidla podle úhlopříčky a rozlišení. Moderní přístroje toho nicméně umějí daleko více – nabízejí celou řadu šikovných funkcí pro práci i zábavu. My jsme vyzkoušeli, co umí vrcholná řada Neo QLED od společnosti Samsung.

Zajímavé funkce, které nabízí televizor Samsung Neo QLEDVideo: archív výrobce, Novinky

 
Článek

Hned na úvod se sluší zmínit, že většina nabízených funkcí je k dispozici na všech TV od Samsungu. Neznamená to tedy, že byste museli kupovat ty nejdražší přístroje na trhu, abyste skutečně všechny prezentované technologie měli k dispozici.

Foto: archív výrobce

Neo QLED

Koneckonců nejlevnější model řady Neo QLED se dá v dnešní době pořídit už za 24 990 Kč. Jde o Samsung QE50QN90A s 50“ úhlopříčkou (127 cm). Ceny QLED televizorů startují již na 12 990 Kč, jde například o designový model The Frame s 32palcovou úhlopříčkou (80 cm). Modely SMART LED se nabízejí s cenovkami pohybujícími se klidně i pod pomyslnou hranicí deseti tisíc korun.

Foto: archív výrobce

The Frame

Pojďme se tedy společně podívat na zajímavé funkce, které moderní televizory od Samsungu nabízejí:

Operační systém Tizen

Společným pojítkem obou modelových řad je operační systém Tizen, tím jsou totiž vybaveny všechny televizory od Samsungu. Už tato platforma nabízí celou řadu zajímavých a užitečných funkcí v základu.

V televizorech tohoto výrobce jsou tak například přednastaveny vybrané aplikace, další lze do TV nahrát prostřednictvím Samsung Store. Tizen podporuje vybrané streamovací a IPTV služby včetně oblíbených lokálních aplikací, jako je iVysílání ČT, Voyo, O2TV, T-Mobile TV GO, Dramox, Sledování TV a další.

Snadné ovládání chytré domácnosti

Celá televizní platforma je lehce propojitelná s mobilním telefonem, z něhož lze zrcadlit obsah na televizní obrazovku a ovládat televizor. A také lze k TV připojit všechna chytrá zařízení v domácnosti, v praxi tak můžete přes velkou obrazovku televizoru pohodlně ovládat všechny chytré přístroje v domácnosti.

Samotný televizor dovede detekovat zařízení v okolí, připojovat se k nim a zároveň i zpřístupnit jejich ovládání. Díky aplikaci SmartThings můžete ovládat nejen mobilní, kamerové, IoT a chytré spotřebiče, ale i starší přístroje. Pro využívání této funkce je nutný uživatelský účet Samsung.

Vzdálené připojení k počítači v kanceláři

Nejen v době pandemie koronaviru může přijít vhod také možnost vzdáleného připojení k počítači prostřednictvím velké obrazovky televizoru – ten může být například v kanceláři, a to klidně i na druhém konci planety.

Potřebujete k tomu platný uživatelský účet Samsung a instalaci aplikace Samsung Easy Connection na počítači. Je ale nutné zdůraznit, že aplikace funguje pouze na PC, nikoli pro macOS. I tak se je ale možné k macOS připojit vzdáleně a ovládat jej prostřednictvím TV.

Po propojení televizoru s kancelářským počítačem můžete dokonce spolupracovat s kolegy na dokumentech Microsoft 365 přímo z televizoru.

Videohovory přes TV obrazovku

Prostornou obrazovku můžete využívat také pro videokonference s kolegy či přáteli, notebook či počítač k tomu není vůbec potřeba. K TV stačí připojit kompatibilní webkameru, která se však kupuje zvlášť. Přes aplikaci Google Duo pak pouhým stisknutím dálkového ovladače můžete okamžitě videotelefonovat s celým týmem současně.

Foto: archív výrobce

Videohovory nejsou žádný problém.

Čtyři obrazovky na jednom televizoru

Velmi praktická je také možnost rozdělit velkou plochu televizoru až na čtyři různé obrazovky. S funkcí Multi View můžete sledovat více sportovních přenosů najednou a ještě přitom kontrolovat e-maily nebo aktuální zpravodajství.

Obrazovku si můžete rozdělit a v každé sledovat jiný druh obsahu včetně toho, který si nasdílíte z chytrého telefonu s operačním systémem Android nebo iOS. Rozdělení na čtyři obrazovky podporují televizory s rozlišením 8K, na dvě obrazovky pak televizory v rozlišení 4K.

Foto: archív výrobce

Možnost rozdělení obrazovek v praxi.

Automatické zesílení hlasu

Nebaví vás neustále upravovat zvuk u televizoru, když vás během sledování oblíbeného pořadu vyruší telefon nebo hluk z kuchyně? Funkce automatického zesílení hlasu (AVA) u televizorů Samsung analyzuje okolní hluk a optimalizuje čistotu dialogové stopy. Pokud je kvůli rušivým zvukům hůře slyšet, co se říká ve sledovaném obsahu, AVA zesílí hlasy na obrazovce a vytvoří čistý a snadno slyšitelný dialog. A jakmile hluk v okolí televizoru pomine, vrátí úroveň zvuku na původní hodnotu.

Snadnější ovládání pro zrakově postižené

Televizory od Samsungu nabízí celou řadu funkcí, které si klasou za cíl usnadnit ovládání zrakově postiženým. Hlasový průvodce u televizorů Samsung aktivuje čtení textu na obrazovce a poskytuje verbální zpětnou vazbu o vybrané hlasitosti, aktuálně vybraném kanálu a informací o programu. Čte nahlas také veškerý text zobrazený v elektronickém průvodci programy (EPG). Hlasový průvodce funguje u každé nabídky na televizoru, můžete také upravit výšku a tón hlasového průvodce podle svých preferencí. Dálkovým ovladačem je možné aktivovat zvukový popis (AD), což je další zvuková stopa u vybraných televizních stanic, která poskytuje verbální popis zobrazované scény a napomáhá tak jejímu lepšímu porozumění.

Na televizoru lze také nastavit režim vysokého kontrastu, který zobrazuje všechny nabídky s neprůhledným černým pozadím a bílým nebo žlutým písmem. Díky tomu získáte maximální kontrast a viditelnost textu a tato funkce je mimořádně užitečná, pokud máte nějakou formu zrakového postižení. Důležité prvky na obrazovce lze také zvětšit. Funkce Learn Remote Control zase pomáhá s používáním dálkového ovladače. Prostřednictvím této funkce mohou osoby se zrakovým postižením nebo nevidomí uživatelé rychle zjistit polohu a provoz tlačítek na dálkovém ovladači, aniž by to mělo vliv na běžné fungování televizoru.

Barvu obrazovky televizoru si také můžete změnit na černobílé odstíny, aby se zostřily rozmazané hrany způsobené barvami. Barvy textu a pozadí zobrazené na obrazovce televizoru můžete prohodit, aby byly snadněji čitelné. Aplikace SeeColors usnadňuje uživatelům s poruchou rozpoznávání barev zobrazení celého spektra barev na obrazovkách televizoru Samsung QLED.

Lepší ovládání pro sluchově postižené

Jihokorejský elektronický gigant se snažil usnadnit ovládání také sluchově postiženým. Více výstupů zvuku umožňuje konfigurovat výstup zvuku televizoru, když jsou k němu připojena sluchátka Bluetooth. Můžete nechat zvuk směrovat do více zařízení se samostatným ovládáním hlasitosti. Pokud má některý váš rodinný příslušník potíže se sluchem a musí poslouchat s vlastními sluchátky, funkce více výstupů zvuku to usnadňuje, aniž by automaticky vypnula zvuk z reproduktorů televizoru.

Samozřejmostí je podpora titulků, ale také funkce zvětšení či spíše přiblížení pole se znakovým jazykem. Přiblížení znakového jazyka automaticky rozpozná a zvětší oblast znakového jazyka pro osoby s postižením sluchu. Můžete specifikovat oblast znakového jazyka a upravit zvětšení. Diváci s postižením zraku mohou tuto funkci využít také k přiblížení konkrétní oblasti.

Baterie v ovladači nejsou potřeba

Předností nových televizorů od Samsungu je také nový typ ovladače, ten je zajímavý především integrací solárních článků, díky nimž se může dobíjen venkovním i interiérovým světlem nebo přes USB port. Tím chce opět Samsung snížit vliv běžné elektroniky na planetu.

Podle jihokorejského elektronického gigantu jde o první inovaci tohoto druhu, která umožní během sedmi let ušetřit až 99 milionů AAA baterií. Mimochodem při vývoji dálkového ovladače upravil podnik výrobní proces tak, aby se daly použít plasty z recyklovaných lahví, takže ovladač obsahuje 24 % recyklovaného materiálu.

Foto: archív výrobce

Nový ovladač

Foto: archív výrobce

Solární články jsou na spodní straně ovladače.

Co umí televizory řady Neo QLED?

Nová řada Samsung Neo QLED představuje to nejlepší v nabídce jihokorejského elektronického giganta. K mání jsou přitom různé modely s cenovkou od 24 990 Kč, ten největší model s 2,5metrovou úhlopříčkou ale již vyjde na více než 300 tisíc korun.

Díky novému světelnému zdroji Quantum Mini LED nabídnou tyto televizory citelně vyšší obrazovou kvalitu. Z praktických zkušeností můžeme hodnotit, že televizory skutečně působí  dospělejším dojmem, obraz je krásně ostrý i ve velmi rychlých scénách a barvy působí přirozenějším nádechem.

Použití nové technologie Neo QLED nicméně uvidí lidé ještě dříve, než samotný televizor zapnou – přístroje jsou díky vylepšenému standardu daleko tenčí, protože diody Quantum Mini LED dosahují jen 1/40 výšky běžné LED diody.

Vyzdvihnout si zaslouží také zvukové vlastnosti. Řeč je například o dynamické technologii Object Tracking Sound (OTS) Pro, díky níž prostorový zvuk odpovídá pohybu objektů na obrazovce nebo o systému SpaceFit Sound, který analyzuje okolí televize a upraví zvuk na míru místnosti, v níž se přístroj nachází.

Další předností je Slim One Connect box, tedy systém připínání kabelů na zadní stranu televize, takže kabely neruší oko diváka a snadněji se instalují.

Reklama

Související témata:

Související články

K mobilu televizor za 1 Kč. A nejde o chybu

Ještě relativně nedávno jsme mohli narazit na zajímavé akce, kdy bylo možné získat k nějakému novému televizoru chytrý telefon zadarmo. Doba se ale změnila,...

Výběr článků

Načítám