Hlavní obsah

Nejrychlejší počítač od Applu se ukrývá v kompaktní krabičce

Společně s levným iPhonem SE odhalila společnost Apple minulý týden také nový počítač Mac Studio, který se zabydlí v obchodech také tento týden v pátek. Stane se nejrychlejším modelem s logem nakousnutého jablka.

Představení počítače Mac Studio a monitoru Apple Studio DisplayVideo: archív výrobce

 
Článek

Mac Studio designově vychází z Macu Mini, který je jedním z nejmenších počítačů na trhu. Novinka je ale zhruba třikrát vyšší, aby se do ní vešly výkonnější hardwarové součástky. S ohledem na nabízený výkon je ale stejně překvapivé, jak je celý stroj malý, základna má čtvercový půdorys s délkou strany 19,7 cm a výška činí 9,5 cm.

Konstrukce je hliníková, což by mělo pomoci k lepšímu chlazení. Barevné provedení je tedy stříbrné.

Foto: archív výrobce

Apple Mac Studio (2022)

Cílí na náročné uživatele

Mac Studio cílí na velmi náročné uživatele. Jako vůbec první totiž může být vybaven novým čipem Apple M1 Ultra, jehož součástí je 20jádrové CPU a až 64jádrové GPU. Ten může být napojen až na 128GB paměť s propustností 800 GB/s.

Čip Apple M1 Ultra má nabídnout stejný výkon jako 10jádrový procesor pro klasické počítače od konkurence, ve srovnání s tím ale nabídne o 65 % nižší spotřebu.

Procesor řady Ultra by měl tedy v praxi nabídnout citelně vyšší výkon než současná špička Apple M1 Max. I s tímto procesorem ale půjde Mac Studio zakoupit. Jde o 10jádrové CPU a až 32jádrové GPU, které může být napojeno na 64GB paměť s propustností 400 GB/s.

Apple odhalil nové iPhony. A to není všechno

Mobil

Jak už samotný název napovídá, oba nové čipy pochází přímo z dílny společnosti Apple. Nový čip nicméně staví stejně jako jeho předchůdci na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesor založený na architektuře ARM, která se v současnosti používá hlavně v mobilních telefonech a tabletech spíše než v počítačích. Softwaroví tvůrci budou muset tedy své aplikace upravit pro Apple na míru.

V současnosti jsou k mání již všechny klíčové aplikace, a to včetně kancelářského balíku Microsoft Office či fotografických a grafických editorů Photoshop a Lightroom od Adobe. Ostatní programy se dají spustit prostřednictvím aplikace Rosetta 2, která nabízí v podstatě zpětnou kompatibilitu s procesory od Intelu v rámci ekosystému macOS.

Monitor od Applu

K počítači bude možné přikoupit také monitor přímo od Applu, jmenuje se Studio Display. Ten bude pochopitelně kompatibilní i s dalšími počítači s logem nakousnutého jablka. Základem je 27palcová Retina 5K obrazovka, v útrobách panelu se ale ukrývá také 12Mpx ultraširokoúhlá kamera s centrováním záběru, tři mikrofony studiové kvality a soustava šesti reproduktorů s prostorovým zvukem.

Studio Display případné zájemce vyjde na 42 990 Kč, počítač Mac Studio s čipem M1 Max na 56 990 Kč a vrcholné provedení s procesorem M1 Ultra na 116 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Stolní počítač Apple Mac Studio a monitor Studio Display.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám