Hlavní obsah

Brýle pro rozšířenou realitu od Applu jsou již hotové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kuloárech se již delší dobu hovoří o tom, že společnost Apple chystá zbrusu nový produkt. Řeč je o brýlích pro rozšířenou realitu. Agentura Bloomberg nyní uvedla, že brýle jsou již hotové – americký počítačový gigant dokonce již funkční kousek údajně ukázal členům představenstva.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Apple samozřejmě drží všechny informace o novince pod přísným embargem, což není nijak překvapivé. Americký počítačový gigant totiž nikdy nekomentuje příchod nových produktů před jejich oficiálním představením.

Podle Bloombergu bychom se měli nicméně premiéry – s ohledem na pokročilou fázi vývoje – dočkat ještě letos. Zda se tak stane společně s odhalením nových iPhonů po letních prázdninách, však zatím není zřejmé. V loňském roce totiž Apple také dávkoval představení nových produktů hned na několika různých akcích.

Apple chystá zcela nový produkt

Hardware

O příchodu nových brýlí s logem nakousnutého jablka se spekuluje již delší dobu. Šéf Applu Tim Cook naznačil již v roce 2016 v rozhovoru pro deník The Washington Post, že jeho podnik skutečně takovou novinku chystá.

„Rozšířená realita je velmi zajímavá a svým způsobem klíčová technologie,“ prohlásil Cook v reakci na otázku, co dalšího Apple chystá, připomněla agentura Blomberg.

Jak budou vypadat brýle od Applu? Tady je jedna z designových představ.

Tehdy naznačil, že americkému softwarovému gigantu půjde stejně jako v minulosti především o uživatelský zážitek. „Vždy se budeme vracet k tomu, co zákazník od nás chce – a to je uživatelský zážitek, který je bezproblémový,“ konstatoval šéf Applu.

Americký počítačový gigant na brýlích údajně spolupracuje se společností Carl Zeiss AG. Ta je brána za jednu z nejúspěšnějších firem v oblasti výroby čoček a optických systémů. Je tedy ideálním partnerem pro výrobu brýlí, a to i těch chytrých.

Na rozšířenou realitu vsadil Microsoft

Přestože žádné konkrétní parametry brýlí od Applu zatím nezazněly, lze předpokládat, že novinka bude pracovat na velmi podobném principu jako chytré brýle HoloLens od společnosti Microsoft.

Jejich přední část je průhledná jako opravdové brýle. Když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. HoloLens přitom nemá najít uplatnění pouze u her, ale také u celé řady aplikací.

Už nyní je k dispozici například program Skype. U něj se volající zobrazí na virtuálním displeji před vámi a je jedno, jestli zrovna cestujete hromadnou dopravou, nebo sedíte doma na gauči. Nabídka aplikací by se měla postupem času rozrůstat.

Foto: archív výrobce

HoloLens 2

Reklama

Související témata:

Související články

Po nejlevnějším iPhonu se jen zaprášilo

Minulý týden v pátek se začal v Česku i zahraničí prodávat iPhone SE – nejlevnější smartphone v nabídce společnosti Apple. Zájem o novinku byl dle očekávání...

Výběr článků

Načítám