Hlavní obsah

Výrobci se předhánějí, kdo nabídne jako první nejvýkonnější mobilní čipset

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již příští měsíc by se na pultech obchodů měly ukázat první telefony, které budou vybaveny Snapdragonem 888 – nejvýkonnějším mobilním čipsetem od společnosti Qualcomm. Výrobci se nyní předhánějí, kdo nabídne tuto žhavou novinku zákazníkům jako první.

Foto: archív výrobce

Snapdragon 888

Článek

Již nyní je jasné, že se Snapdragon 888 objeví ve vlajkových lodích předních výrobců mobilního světa. Tepat tedy bude například v chytrých telefonech značek Asus, Lenovo, Motorola, Sharp, ZTE, LG, Meizu či Nubia.

Kdo ale bude vůbec prvním výrobcem, který uvede skutečně nejvýkonnější čipset na trh? Z výše uvedených patrně nikdo. První bude totiž podle serveru GSM Arena jihokorejský Samsung, nový čipy se objeví v chystané vlajkové lodi Galaxy S21. Její příchod sice ještě nebyl oficiálně potvrzen, ale podle neoficiálních informací by si tento model měl premiéru odbýt již v polovině ledna.

Tomu, že Samsung bude skutečně první, nahrává i jeden důležitý fakt. Jihokorejský elektronický gigant totiž získal od Qualcommu exkluzivní právo na výrobu čipsetu Snapdragon 888. Samsung bude tedy tento procesor vyrábět i pro další výrobce, nejprve je ale použije patrně u svého top modelu.

Nejvýkonnější mobilní čipset bude vyrábět Samsung

Hardware

Co bude čipset umět?

Svou architekturou vychází Snapdragon 888 z letošního top modelu Snapdragon 865, proti němu by měl ale nabídnout citelně vyšší výkon. Celkem osm jader je tedy rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

U nového Snapdragonu 888 ještě přesné takty nebyly zveřejněny, výrobce nicméně tvrdí, že výpočetní výkon je o 25 procent vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například ve hrách o 35 procent.

První telefony s čipsetem Snapdragon 888 se na pultech obchodů objeví v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám