Hlavní obsah

Výrobci se předhánějí, kdo nabídne jako první nejvýkonnější mobilní čipset

Novinky, huj

Již příští měsíc by se na pultech obchodů měly ukázat první telefony, které budou vybaveny Snapdragonem 888 – nejvýkonnějším mobilním čipsetem od společnosti Qualcomm. Výrobci se nyní předhánějí, kdo nabídne tuto žhavou novinku zákazníkům jako první.

Foto: archív výrobce

Snapdragon 888

Článek

Již nyní je jasné, že se Snapdragon 888 objeví ve vlajkových lodích předních výrobců mobilního světa. Tepat tedy bude například v chytrých telefonech značek Asus, Lenovo, Motorola, Sharp, ZTE, LG, Meizu či Nubia.

Kdo ale bude vůbec prvním výrobcem, který uvede skutečně nejvýkonnější čipset na trh? Z výše uvedených patrně nikdo. První bude totiž podle serveru GSM Arena jihokorejský Samsung, nový čipy se objeví v chystané vlajkové lodi Galaxy S21. Její příchod sice ještě nebyl oficiálně potvrzen, ale podle neoficiálních informací by si tento model měl premiéru odbýt již v polovině ledna.

Tomu, že Samsung bude skutečně první, nahrává i jeden důležitý fakt. Jihokorejský elektronický gigant totiž získal od Qualcommu exkluzivní právo na výrobu čipsetu Snapdragon 888. Samsung bude tedy tento procesor vyrábět i pro další výrobce, nejprve je ale použije patrně u svého top modelu.

Nejvýkonnější mobilní čipset bude vyrábět Samsung

Hardware

Co bude čipset umět?

Svou architekturou vychází Snapdragon 888 z letošního top modelu Snapdragon 865, proti němu by měl ale nabídnout citelně vyšší výkon. Celkem osm jader je tedy rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

U nového Snapdragonu 888 ještě přesné takty nebyly zveřejněny, výrobce nicméně tvrdí, že výpočetní výkon je o 25 procent vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například ve hrách o 35 procent.

První telefony s čipsetem Snapdragon 888 se na pultech obchodů objeví v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám