Hlavní obsah

Více peněz na továrnu Intelu? Ani náhodou, smetl německý ministr financí žádost ze stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magdeburg

Požadavky společnosti Intel na zvýšení dotací pro jejich čipovou továrnu o miliardy eur smetl německý ministr financí Christian Lindner ze stolu. Podle něj už v rozpočtu nejsou žádné volné peníze. Informoval o tom deník Financial Times (FT).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Intel měl původně na výstavbu továrny přislíbeno 6,8 miliardy eur (161,5 miliardy korun). Koncem loňského roku však byla výstavba v Magdeburgu odložena kvůli „nepříznivému ekonomickému vývoji“, jak uvedli zástupci tohoto amerického giganta.

V březnu pak podnik požádal o navýšení dotace. „Narušení globální ekonomiky vedlo ke zvýšení nákladů, od stavebních materiálů až po energie,“ uvedl Intel v prohlášení.

Požadavek však vyvolal velký rozkol v německé vládě. A to navzdory tomu, že kancléř Olaf Scholz ze Sociálně demokratické strany Německa (SPD) a ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ze strany Zelených byli nakloněni vyšší podpoře.

Nebudeme naivní. Německo odmítlo Číňanům prodat továrnu na čipy

Hardware

Ze 17 na 30 miliard

Svůj postoj oba politici obhajovali tím, že svou investici v zemi navýší také Intel. Ten původně odhadoval, že projekt v Německu bude stát 17 miliard eur, nakonec ale odhad zvýšil na 30 miliard eur (712,4 miliardy korun).

Lindner ale vyšší dotaci odmítá. „V rozpočtu už zkrátka nejsou žádné další volné prostředky. Jsme ve fázi, kdy se snažíme rozpočet konsolidovat a nikoli jej rozšiřovat,“ prohlásil pro deník FT německý ministr financí.

Lindner, který je členem Svobodné demokratické strany (FDP), zastává názory strany na přísnou rozpočtovou politiku. V minulosti dal opakovaně najevo, že není příznivcem poskytování dotací.

Ve hře je nicméně více možností podpory, jednou z nich by mohlo být poskytnutí levnější elektřiny pro továrnu. „Zvažuje se více možností, ale kabinet si na to zatím nevytvořil názor. Co se ale týče rozpočtu, dosáhli jsme svých hranic,“ zopakoval Lindner.

Intel chce od Berlína dalších pět miliard eur na závod na čipy

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám