Hlavní obsah

Tchajwanci investují stovky miliard v USA, postaví druhý čipový závod

– Phoenix

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) zvýší svou investici v americkém státě Arizona na 40 miliard dolarů (více než 924 miliard Kč). Plánuje zde postavit druhý závod na výrobu čipů. Jde o největší investici této společnosti mimo území Tchaj-wanu a zároveň to je nejvyšší zahraniční přímá investice v USA, uvedl server CNBC.

Foto: Ann Wang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Očekává se, že obě továrny společnosti TSMC v Arizoně vytvoří kolem 10 000 vysoce placených pracovních míst v oblasti špičkových technologií, včetně 4500 přímých pracovních míst pro TSMC.

Polovodiče se používají v mnoha elektronických zařízeních od počítačů a chytrých telefonů přes automobily a mikrovlnné trouby až po zdravotnické přístroje. Za pandemie covidu-19 vyšlo najevo, že Spojené státy i další země jsou v tomto odvětví závislé na čínských výrobcích.

Začátkem srpna americký prezident Joe Biden podepsal zákon o čipech a výzkumu, který vyčlenil miliardy dolarů na to, aby Spojené státy přilákaly výrobce čipů. Zákon počítá i s částkou 52,7 miliardy dolarů ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl. Počítá i s daňovou úlevou 25 procent pro společnosti, které investují do závodů na výrobu čipů v USA.

Zákon na podporu výroby mikročipů v USA vyzývá i ke zvýšení výdajů na různé výzkumné programy. Ty by v průběhu deseti let dosáhly celkové výše přibližně 200 miliard dolarů, uvedl po schválení zákona Rozpočtový úřad Kongresu (CBO).

Buffett investuje do čipů. Berkshire koupila podíl v tchajwanské firmě TSMC

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám