Hlavní obsah

Špatný WiFi signál? Pomůže chytrá tapeta

Novinky, rim

Velmi zajímavý vynález, který přijde vhod především lidem bojujícím s nekvalitním pokrytím WiFi signálu, ukázali světu výzkumníci z Massachussettského technologického institutu (MIT). Jde o chytrou tapetu, která dovede bezdrátový signál počítačových sítí až zdesetinásobit.

Foto: repro MIT

Jeden z tvůrců ukazuje chytrou WiFi tapetu.

Článek

Pokrýt celý byt či dům bezdrátovým signálem nemusí být především u rozlehlých staveb vůbec jednoduché, pokud se tedy nechcete smířit s pomalejšími datovými přenosy a výpadky signálu. Již brzy by to ale mělo být díky chytrým tapetám daleko jednodušší.

Věří v to alespoň výzkumníci z MIT, kteří stojí za speciálním chytrým povrchem RFocus. Ten funguje jako zrcadlo, zjednodušeně řečeno. Místo toho, aby sloužilo k líčení a česání, však speciální povrch odráží radiové signály.

Šestá generace WiFi slibuje především vyšší rychlost

Internet a PC

Praktické je, že to zvládá na obě strany. V praxi tedy dovede signál bezdrátového internetu nejen přijmout, ale zároveň jej poslat i dál na opačnou stranu, než ze které přijde. V praxi by tak mělo stačit umístit chytrou tapetu v místě, kde je ještě dostatečný WiFi signál, a nechat jej šířit dále do hluchých míst. To je pochopitelně možné nejen horizontálně, ale také vertikálně. Signál tedy může být tímto způsobem posílen i mezi jednotlivými patry.

Tvůrci si od tohoto vynálezu slibují, že zcela odpadne potřeba více aktivních síťových prvků v domácnosti. Situace, kdy byt musely pokrývat například dva WiFi přístupové body nebo sofistikované mesh systémy skládající se z několika jednotek, by tak měla patřit minulosti.

Ještě musí vychytat mouchy

V porovnání s takovými řešeními by navíc řešení od MIT mělo být daleko levnější. Ceny kvalitních přístupových bodů totiž zpravidla neklesají pod 1000 Kč a robustní mesh systém zaplatí případní zájemci klidně i několik tisíc korun. Proti tomu by však chytré tapety měly stát maximálně pár dolarů za kus.

Ještě než se celé řešení objeví na pultech obchodů, budou ale tvůrci muset vychytat různé mouchy. V současnosti například pracují na tom, aby jejich vynález mohl vedle WiFi signálu šířit také sítě 5G.

Foto: repro MIT

Takto vypadá chytrá tapeta, která dovede až desetinásobně zesílit signál WiFi.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám