Hlavní obsah

Sony si dává na čas. Informace o nových PlayStationech drží pod pokličkou

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v tomto týdnu odhalila levnější Xbox Series S. Zástupci amerického softwarového gigantu zároveň zveřejnili datum zahájení prodeje i cenovku výkonnější verze Xbox Series X. Konkurenční společnost Sony si však dává na čas, parametry svých dvou chystaných novinek zveřejnila již dříve, cenovku ani dostupnost ale zatím nepotvrdila.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Co tedy už o dvou nových PlayStationech víme? Pětka sází na kombinaci bílé a černé barvy. Vzhled působí rozhodně moderním a neokoukaným dojmem. Obě provedení by měla mít úplně stejný výkon a víceméně i vzhled, pouze klasický PlayStation 5 má pravou bočnici trochu vypouklou, protože japonský herní gigant do těchto míst vtěsnal optickou mechaniku.

Verze PS5 Digital Edition působí útlejším dojmem a je zcela symetrická. Případní zájemci ale musí počítat s tím, že hru na optickém nosiči zkrátka do přístroje nedají, všechny tituly se v tomto případě budou stahovat prostřednictvím internetu.

Nejvýkonnější Xbox bude levnější, než se čekalo

Hardware

Vysoký výkon samozřejmostí

PlayStation 5 bude stavět na upraveném procesoru AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že poběží až na frekvenci 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Konzole by tak v praxi měla stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu. Počítá se také s tím, že bude obsahovat speciální ray tracing jádra, díky nimž nabídnou jednotlivé hry dechberoucí grafiku.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Vylepšený ovladač

Ve stejném designu bude vyveden také ovladač zvaný DualSense. Ten se bude snažit zapojit do hry další smysl, a to konkrétně hmat. Gamepad by měl místo obyčejných vibrací nabídnout haptickou odezvu. Ovladač se tedy bude chvět podle toho, co se bude zrovna dít na obrazovce.

K navození co nejreálnější atmosféry mají přispět také programovatelná tlačítka L2 a R2, u kterých půjde nastavením měnit intenzita stisku. V praxi tak vývojáři budou moci upravit sílu stisku podle toho, co se zrovna odehrává na obrazovce.

Tlačítka L2 a R2 slouží například v automobilových simulátorech namísto pedálů pro brzdu a plyn. Díky nové vychytávce bude možné simulovat intenzitu stisku různých verzí aut tak, jako je tomu ve skutečnosti – ve starších vozech půjdou pedály mačkat hůře, zatímco u novějších snadněji.

Na pultech obchodů se pětka objeví před Vánocemi. Výrobce to sice ještě oficiálně nepotvrdil, ale podle dosavadních úniků se bude cena plnohodnotného PlayStationu 5 pohybovat okolo 499 eur (13 300 Kč). Provedení Digital Edition bude levnější, případné zájemce vyjde na 399 eur (10 650 Kč).

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám