Hlavní obsah

Samsung postaví závod na vývoj čipů v Japonsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jokohama

Společnost Samsung plánuje vybudovat nový závod na vývoj čipů v Japonsku. Informoval o tom japonský list Nikkei s tím, že jihokorejský podnik postaví závod ve městě Jokohama. Volba na umístění nepadla na toto japonské město náhodou, Samsung zde už provozuje centrum pro výzkum a vývoj Samsung R&D Institute Japan.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celková investice do tohoto projektu přesáhne částku 30 miliard jenů, což odpovídá přibližně 4,8 miliardy korun. Součástí plánu společnosti Samsung je vybudování prototypové výrobní linky pro čipy přímo v novém japonském závodě.

Provoz by měl být podle dosavadních plánů zahájen v roce 2025 a očekává se, že vznikne několik stovek nových pracovních míst.

Samsung musí zaplatit 300 milionů dolarů za porušení patentů, rozhodl soud

Hardware

Japonská vláda plánuje podílet se na financování projektu formou dotací, které by měly představovat více než třetinu celkové částky. Nové vývojové centrum bude fungovat jako samostatná jednotka.

Společnost Samsung je v současnosti největším světovým výrobcem paměťových čipů. Na druhé straně je Japonsko jedním z předních světových výrobců základních materiálů pro čipovou výrobu, včetně destiček a zařízení potřebných pro výrobu čipů.

Špatné hospodářské výsledky

Samsung přitom nyní řeší také svou budoucnost. Firma na konci dubna informovala, že jí za první čtvrtletí letošního roku klesl provozní zisk o 95 procent na 640 miliard wonů (asi 10,3 miliardy Kč). To představuje nejnižší úroveň od roku 2009.

K poklesu došlo kvůli snížení ceny paměťových čipů a menší poptávce po nich.

Navzdory špatné hospodářské situaci požadují odbory pro zaměstnance zvýšení mezd o šest procent. Vedení společnosti minulý měsíc uvedlo, že mzdy zaměstnanců zvýší přibližně o čtyři procenta. Odbory nyní hrozí, že zaměstnanci vstoupí vůbec poprvé v historii do stávky.

Pokles zisku o 95 procent? Samsung řeší další vážný problém

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: Televize Samsung, Mobilní telefony Samsung

Reklama

Související články

Samsungu klesl zisk o 95 procent

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 95 procent na 640 miliard wonů (10,2 miliardy Kč). Tržby výrobci...

Výběr článků

Načítám