Hlavní obsah

Pokles zisku o 95 procent? Samsung řeší další vážný problém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Svět obletěla minulý týden zpráva o tom, že Samsungu klesl zisk o rekordních 95 procent na 640 miliard wonů (10,3 miliardy Kč). To ale není jediný problém, kterému jihokorejský elektronický gigant čelí. Nespokojení zaměstnanci se vůbec poprvé chystají do stávky.

Odboráři Samsungu vyhrožují historicky první stávkou ve firměVideo: AP

 
Článek

Před stávkou varoval Národní odborový svaz (National Samsung Electronics Union - NSEU), který zastupuje asi devět procent zaměstnanců Samsungu. Jeho členové by mohli kvůli sporu o mzdy vstoupit poprvé v historii firmy do stávky.

NSEU tvrdí, že vedení firmy odbory vyloučilo z jednání o mzdách, upozornil server CNBC.

Odborový svaz zastupující zhruba 10 000 členů uspořádal tiskovou konferenci před jednou z budov jihokorejského elektronického giganta v Soulu. Požadoval, aby do jednání zapojil dědice konglomerátu a zároveň prezidenta Samsungu Electronics I Če-jonga.

Samsungu klesl zisk o 95 procent

Ekonomika

Odbory se rozhodnou, zda vstoupí do stávky, po konzultaci se svými členy, ale rozhodnutí bude také záviset na tom, zda se I Če-jong a jeho manželka zapojí do jednání, uvedl oborový předák I Hjon-Kuk.

Pokud se zaměstnanci skutečně rozhodnou protestovat, bude to poprvé od založení společnosti Samsung Electronics v roce 1969. Společnost se zabývá výrobou spotřební elektroniky, polovodičů a displejů.

Špatné hospodářské výsledky

Samsung přitom nyní řeší také svou budoucnost. Firma v minulém týdnu informovala, že jí za prví čtvrtletí letošního roku klesl provozní zisk o 95 procent na 640 miliard wonů (asi 10,3 miliardy Kč). To představuje nejnižší úroveň od roku 2009.

K poklesu došlo kvůli poklesu ceny paměťových čipů a snížené poptávce po nich.

Odbory navzdory špatné hospodářské situaci požadují pro zaměstnance zvýšení mezd o šest procent. Vedení společnosti minulý měsíc uvedlo, že mzdy zaměstnanců zvýší přibližně o čtyři procenta.

Samsung zakázal zaměstnancům používat ChatGPT

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám