Hlavní obsah

Rozšířená realita od HTC se zabydlela v Česku. Ceny startují na 34 260 Kč

Po měsících čekání se na pultech tuzemských obchodů zabydlely nové brýle pro rozšířenou realitu od HTC. Model Vive XR Elite případné zájemce vyjde na 34 260 Kč. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

HTC Vive XR Elite

Článek

Headset Vive XR Elite si odbyl premiéru již zkraje roku na veletrhu CES v americkém Las Vegas. Podle původních informací tuzemských prodejců se měl začít prodávat na přelomu dubna a května, nakonec se ale prodejní premiéra o pár týdnů posunula.

Aktuálně má však novinku od HTC skladem hned několik obchodů v Česku. Většina ji nabízí za 34 990 Kč. Jak vyplývá z informací nákupního rádce Zboží.cz, v pár obchodech je ale možné sehnat tyto brýle pro rozšířenou realitu ještě levněji, ceny startují na 34 260 Kč.

Foto: archív výrobce

HTC Vive XR Elite

Šance na úspěch je mizivá, nevěří chystané novince zaměstnanci Applu

Hardware

Vive XR Elite dává uživateli možnost vidět skutečné okolí doplněné vrstvou virtuálních dat a objektů. „Uživatelé tak neztrácejí přehled o situaci v okolí a také mohou bez nejmenších problémů využívat nástroje reálného světa, jako je myš, klávesnice anebo poznámkový blok,“ přiblížili tvůrci přednosti novinky.

Přední část těchto brýlí je tedy průhledná - když je má uživatel na sobě, vidí skutečné objekty před sebou. V rohu u každého oka se však ukrývá speciální kamera, která dokáže promítat obraz na hledí v reálném čase.

V praxi to pak vypadá tak, jako by skutečně byl před vámi vytvořen virtuální předmět. Vše se ale odehrává pouze v náhlavní sadě. Výrobce věří, že helma najde uplatnění při práci, například během videokonferencí při práci z domova, ale i při zábavě – počítá se i s nejrůznějšími hrami.

Virtuální vs. rozšířená realita

Pojmy virtuální a rozšířená realita jsou velmi často zaměňovány, přitom ale obě technologie pracují na odlišných principech.

Brýle pro virtuální realitu se snaží uživatele vtáhnout do simulovaného světa a jeho smysly zcela odříznout od toho skutečného. Oči tak zpravidla zcela zakrývá displej a na uších jsou umístěna sluchátka, která jsou velmi často součástí celého systému.

Systémy rozšířené reality většinou vypadají jako obyčejné brýle, přes které může uživatel vidět vše, co se děje okolo něho. Speciální displeje nebo kamery pak jen dokreslují virtuální předměty do skutečného prostoru. Vlastně tedy propojují virtuální svět s tím skutečným.

Kompaktní brýle pro virtuální realitu nejsou o moc větší než tabulka čokolády

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám