Hlavní obsah

PlayStation 2 zůstává nepokořen. I po 20 letech

Novinky, abr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádná z moderních ani minulých konzolí se nemůže chlubit takovým prodejním úspěchem, jaký zaznamenal PlayStation 2 od Sony. Ten si koupilo ve dvou různých verzích 158 milionů lidí, což z něj dělá nejúspěšnější televizní systém v celé historii herního byznysu. Prodej dvojky přitom začal přesně před 20 lety, tedy 4. března 2000.

Foto: archív výrobce

PlayStation 2

Článek

PlayStation 2 nicméně v březnu zamířil pouze do prodejen v Japonsku. Uživatelé v Americe a Kanadě na něj museli čekat až do října a v Evropě se dočkali dokonce až v listopadu.

S uvedením na další trhy totiž vedení společnosti Sony tehdy hodně otálelo, neboť zájem byl obrovský. Výrobce se tedy chtěl vyvarovat tomu, že nebude schopen uspokojit poptávku na trzích, kde již prodeje začaly.

Nelítostný souboj. PlayStation 5 předčí výkonem Xbox

Hardware
Foto: archív výrobce

PlayStation z roku 1994

Například v domovském Japonsku se jen za první týden prodalo 500 000 konzolí, což byl v té době naprostý rekord. Dvojce se nicméně dařilo i v dalších měsících a letech, a tak postupně překonala i věhlas původní jedničky.

Na pultech obchodů vydržel PlayStation 2 až do roku 2006, kdy byl nahrazen modernější třetí generací. Za celou tu dobu si dvojku koupilo 158 milionů lidí, což z ní dělá nejúspěšnější herní systém všech dob.

Jedničku si koupilo podle posledních zveřejněných dat z konce letošního léta 104 milionů lidí. I to je ale skvělý výsledek, neboť následovníka s pořadovým číslem tři si koupilo už jen 87 milionů lidí, právě proto se do přehledu šesti nejúspěšnějších konzolí vůbec nedostal.

Nejprodávanější herní konzole:
Sony PlayStation 2 (PS2)158 milionů ks
Nintendo DS (DS)155 milionů ks
Nintendo Game Boy (GB)119 milionů ks
Sony PlayStation 4 (PS4)109 milionů ks
Sony PlayStation (PS)102 milionů ks
Nintendo Wii (Wii)101 milionů ks
Sony PlayStation 3 (PS3)87 milionů ks
Microsoft Xbox 360 (X360)86 milionů ks

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám