Hlavní obsah

Nové iPady a MacBooky se budou vyrábět ve Vietnamu. Foxconn tam postaví továrnu

Hanoj/Tchaj-pej

Tchajwanská společnost Foxconn, která je smluvním výrobcem elektroniky, získala povolení vybudovat na severu Vietnamu za 270 milionů dolarů (asi 5,9 miliardy Kč) továrnu na laptopy a tablety. S odvoláním na vietnamskou vládu o tom informovala agentura Reuters. Foxconn kromě toho zvažuje investici za 1,3 miliardy dolarů v provincii Thanh Hoa, asi 160 kilometrů jižně od metropole Hanoj, uvedla už minulý týden vietnamská státní média.

Představení tabletu Apple iPad Air (2020)Video: Archív výrobce

 
Článek

Závod, který nově získal povolení, postaví dceřiná společnost Foxconnu Fukang Technology v provincii Bac Giang. Továrna by měla ročně produkovat osm milionů přístrojů iPad a MacBook.

Tchajwanská společnost, známá též jako Hon Hai Precision Industry, dosud ve Vietnamu investovala 1,5 miliardy dolarů. Investice chce podle vládního webu zvýšit o 700 milionů dolarů a v plánu má letos přijmout zhruba 10 000 místních pracovníků.

Na žádost společnosti Apple přesouvá Foxconn výrobu některých přístrojů iPad a MacBook z Číny do Vietnamu. Informovaný zdroj agentuře Reuters v listopadu sdělil, že Apple chce regionálně diverzifikovat výrobu, aby se vyhnul dopadu obchodního napětí mezi Pekingem a Washingtonem.

Podle výzkumné společnosti TrendForce se nyní všechny iPady montují v Číně. Případný přesun výroby tak bude znamenat, že se iPady začnou poprvé vyrábět mimo Čínu. Kromě Foxconnu iPady montuje i tchajwanská firma Compal Electronics a čínská BYD Electronic International.

Apple láká na dva nové notebooky a mini PC

Hardware

Špičkový iPad Air

Jedním z nejnovějších iPadů, které si odbyly premiéru na konci loňského roku, je model Air. Ten je aktuálně tím nejvýkonnějším tabletem v nabídce amerického počítačového gigantu, i díky tomu konkuruje mimo jiné také klasickým notebookům.

Nový Air připomíná svým vzhledem špičkový iPad Pro s jedenáctipalcovou obrazovkou. Ve srovnání s ním by ale měl být lehčí a kompaktnější. Koneckonců má 10,9palcový displej s rozlišením 2360 x 1650 obrazových bodů. Kromě vesmírně šedé a stříbrné bude tato novinka k mání také v řadě atraktivnějších barevných provedení, například v růžové, zelené či modré.

Tím nejzajímavějším u nového Airu však není vzhled, ale součástky ukrývající se uvnitř. Jde totiž vůbec o první zařízení s logem nakousnutého jablka, které využívá nový procesor Apple A14 Bionic. Ten je výkonnější než dosavadní top modely se slůvkem Pro v názvu, v jejich útrobách se totiž ukrývá totiž starší čip A12Z Bionic.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air

MacBooky s novým čipsetem

Loni se představily nové MacBooky, které jsou vůbec poprvé vybaveny novým čipsetem Apple M1. Americký počítačový gigant tvrdí, že novinka je revoluční. Doposud totiž počítače potřebovaly hned několik čipů, zatímco novinka zvaná Apple M1 integruje hned několik čipů do jediného – procesorovou jednotku, grafické jádro, neurální engine a zároveň i paměťovou část.

Procesor s logem nakousnutého jablka by měl nabídnout nejlepší poměr výkonu/spotřeby na celém trhu. Je údajně až třikrát úspornější proti konkurenčním čipům, kterými jsou aktuálně vybaveny stolní počítače a notebooky. V praxi by se to mělo projevit delší výdrží MacBooků a nižší spotřebou stolních PC s logem nakousnutého jablka.

Výkon by měl být opravdu extrémní, platí to přitom i o integrovaném grafickém jádru. Zástupci Applu slibují, že půjde o nejrychlejší integrované grafické jádro na trhu. Vzhledem k tomu, že některé konkurenční modely od Intelu stačí i na jednodušší hry, bude novinka pravděpodobně velmi zajímavá.

Foto: archív výrobce

MacBook Air (2020)

Foto: archív výrobce

MacBook Pro (2020)

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám