Hlavní obsah

Největšímu výrobci počítačů klesl zisk o 23 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Největšímu výrobci osobních počítačů na světě, čínské firmě Lenovo Group, ve čtvrtém čtvrtletí klesl čistý zisk o 23 procent na 337 milionů USD (7,8 miliardy Kč). Výsledky však překonaly očekávání analytiků a firma po pěti čtvrtletích poklesu zvýšila tržby.

Představení hybridního notebooku Lenovo Yoga 9i 2v1 na veletrhu CES 2024Video: archív výrobce

 
Článek

Tržby za říjen až prosinec stouply o tři procenta na 15,72 miliardy USD. Firmě se tak podařilo zastavit pokles, který začal v roce 2022, kdy skončil prudký růst poptávky po osobních počítačích a další elektronice vyvolaný pandemií nemoci covid-19. Analytici v anketě společnosti LSEG očekávali zisk 309 milionů USD při tržbách 15,25 miliardy USD.

Výzkumná společnost Gartner v lednu uvedla, že odbyt osobních počítačů Lenovo se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 3,2 procenta. Celkový odbyt počítačů stoupl o 0,3 procenta díky oživení trhu po téměř dva roky trvajícím poklesu. Firma v tomto období měla na celkovém odbytu podíl 25,6 procenta.

CES 2024: Hybrid i výkonný stroj. Lenovo láká na notebooky s umělou inteligencí

Hardware
Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 9i (16”)

Nová kolekce počítačů

Oživit zájem o počítače se snaží společnost Lenovo novou kolekcí, kterou odhalila letos v lednu na veletrhu CES 2024 v americkém Las Vegas. A Novinky byly u toho. Svou praktičností vyniká především hybrid Yoga Pro 9i 2v1, který spojuje to nejlepší ze světa notebooků a tabletů.

Je nutné zdůraznit, že novinka bude k dostání ve dvou různých provedeních. Yoga Pro 9i nabídne 16“ displej a Yoga 9i 2v1 pak 14“ obrazovku. Druhá zmiňovaná varianta, která sází na hybridní konstrukci, bude přitom dodávána i s praktickým chytrým perem Lenovo Smart Pen, v balení nalezneme také pouzdro.

Oba prémiové notebooky mohou na první pohled působit subtilně a křehce, ve skutečnosti ale splňují armádní normu odolnosti MIL-STD-810H1. Měly by si tak v praxi nechat líbit i méně šetrné zacházení, což jsme ale vcelku pochopitelně na výstavišti nemohli vyzkoušet.

Yoga 9i 2v1 se navíc může pochlubit hybridní konstrukcí. Díky speciálnímu systému pantů je možné otáčet displej laptopu až o 360°, v praxi je tak možné zařízení používat ve čtyřech různých režimech. A to v první řadě jako notebook, jediným pohybem jej pak snadno proměníte v tablet.

Další dvě možnosti jsou stojánek nebo stan. Stojánek je ideální volbou pro prohlížení obrázků nebo sledování filmů, režim stan je vhodný například pro videochat.

Foto: archív výrobce

Lenovo Yoga 9i 2v1 (14”)

Umělá inteligence

Firma Lenovo se snaží zlepšit ziskovost rozšiřováním svých aktivit mimo osobní počítače. Nejvýznamnější je prodej služeb informačních technologií podnikům. Tržby divize služeb stouply o deset procent na dvě miliardy USD.

Investoři v posledních 12 měsících nakupovali akcie firmy částečně kvůli očekávané poptávce po AI PC, tedy po osobních počítačích optimalizovaných pro využití softwaru pro umělou inteligenci (AI). Akcie firmy za tu dobu stouply o více než 25 procent. Firma uvedla, že počítače AI PC, včetně těch, které jsou schopny spouštět aplikace umělé inteligence bez připojení k internetu, budou v dohledné době středem zájmu její strategie. Loni představila na mezinárodním veletrhu spotřební elektroniky CES více než deset osobních počítačů s AI.

Podle odhadu výzkumné společnosti IDC bude odbyt počítačů s AI letos činit 50 milionů kusů. Do roku 2027 se má více než ztrojnásobit na 167 milionů kusů, což představuje téměř 60 procent celkového odbytu.

Lenovo vlastní také značku chytrých telefonů Motorola a pracuje i na chytrých telefonech s podporou AI. Tento měsíc firma informovala, že podepsala partnerství s čínským vyhledávačem Baidu, který vybaví její telefony svým jazykovým modelem Ernie. Podle IDC dosáhne odbyt chytrých telefonů s podporu AI letos pravděpodobně 170 milionů kusů, což je asi 15 procent trhu, uvedla agentura Reuters.

Cena je ještě nižší, než se čekalo. Motorola vyráží do boje s levným 5G telefonem

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám