Hlavní obsah

Nákupní horečka nevypukla, MacBook Air 15 v obchodech nechybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V případě nových iPhonů se pravidelně stává, že jsou hned po uvedení do prodeje beznadějně vyprodané. A několikrát jsme mohli podobnou nákupní horečku a prázdné sklady sledovat také u iPadů. U nejnovějšího MacBooku Air 15 se však podobný scénář neodehrál.

Představení MacBooku Air 15 (2023)Video: archív výrobce

 
Článek

MacBook Air šel do prodeje v polovině měsíce a tuzemští prodejci jej mají od té doby běžně skladem, jak dokládají informace nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Očekávání od tohoto stroje přitom byla obrovská. V předchozím čtvrtletí totiž Apple se svými počítači propadl, když poptávka podle analytické společnosti International Data Corporation (IDC) meziročně klesla o 40,5 %. Analytici tak vyhlíželi příchod právě nového lidového laptopu, který by mohl tento nepříznivý trend zvrátit.

Paradoxně dobrá skladová dostupnost nyní nasvědčuje tomu, že očekávání nebyla naplněna a že poptávka není ani zdaleka tak vysoká jako v případě iPhonů či iPadů.

Představení nového MacBooku Air 13 (2022)Video: Apple

Za 37 990 Kč, ale klidně i desetkrát tolik. Nové počítače od Applu jsou v prodeji

Hardware

Klíčový produkt

Air je pro Apple klíčový produkt. Jde totiž o nejprodávanější přenosný počítač z celé nabídky této společnosti, za což může vděčit především své cenovce. Pokud pomineme výběhové modely, jde totiž vždy o nejlevnější laptop s logem nakousnutého jablka.

Doposud však Apple nabízel MacBook Air výhradně v jedné velikosti, konkrétně se 13palcovou obrazovkou. Nabídka dvou různých velikostí byla výsadou až vyšší řady Pro. To se ale s čerstvě odhalenou novinkou mění, ta totiž nabízí 15palcový displej, jak již napovídá samotný název.

Nově tak případní zájemci mohou vybírat ze dvou velikostí také v případě řady Air – mezi 13palcovou a 15palcovou obrazovkou. I větší bratříček, který si v pondělí odbyl premiéru, přitom zaujme extrémně tenkou konstrukcí. Jeho tloušťka činí pouze 11,5 mm, což z něj podle výrobce dělá nejtenčí 15palcový laptop na světě.

Zatímco ceny 13palcového MacBooku Air startují na 29 990 Kč, respektive na 31 990 Kč s čipem M2, novinka vyjde případné zájemce na 37 990 Kč. Bavíme se však o základní konfiguraci, za větší úložiště nebo více operační paměti si americký technologický gigant naúčtuje ještě klidně i několik desítek tisíc korun navíc.

Foto: archiv výrobce

MacBook Air 15

Jak si stojí počítačový trh?

V prvním čtvrtletí tohoto roku se podle IDC prodalo 56,9 milionu osobních počítačů, což představuje meziroční pokles o 29 %. Jedničkou v prodejích je společnost Lenovo, která však hlásí meziroční pokles v odbytu o 30,3 %. Rekordmanem je v tomto ohledu americký Apple, u kterého poptávka klesla o 40,5 %. Podnik s logem nakousnutého jablka si ale stále drží čtvrtou příčku v globálních statistikách prodejů počítačů.

Pro úplnost dodejme, že druhá pozice patří HP a třetí Dellu. Pátá pak společnosti Asus. Celý trh v meziročním porovnání poklesl téměř o třetinu, přesněji o 29 %. Přesná čísla odbytu za první kvartál letošního i loňského roku naleznete v tabulce na konci článku.

Globální odbyt počítačů a tabletů letos klesne zhruba o 11 procent

Hardware

IDC předpovídá, že trh by se mohl začít později v tomto roce zotavovat a nabrat na síle by mohl v roce 2024, pokud se zlepší ekonomický výhled. IDC očekává nárůst trhu v souvislosti s tím, jak budou chtít lidé obměnit své počítače, například školy se už nyní snaží nahradit opotřebované chromebooky a podniky přecházejí na modernější stroje s Windows 11.

Někteří analytici jsou ale méně optimističtí. Varují před krizí v bankovním sektoru a signály, že americká centrální banka (FED) bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby zastavila stále vysokou inflaci.

Analytik Fox Advisors Steven Fox podle Yahoo Finance poukázal na rozsáhlé snižování nákladů napříč společnostmi. Z toho lze podle něj jen těžko usuzovat, že by se trh uzdravoval.

Odbyt počítačů v globálním měřítku (v milionech)
Výrobce1. kvartál 20231. kvartál 2022Meziroční pokles
Lenovo12,7 18,3- 30,3 %
HP12,015,8- 24,2 %
Dell9,513,7- 31,0 %
Apple4,16,9- 40,5 %
Asus3,95,6- 30,3 %
Ostatní14,719,9- 26,0 %
Dohromady56,980,2- 29,0 %

Prodeje nositelné elektroniky propadly. Poprvé v historii

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám