Hlavní obsah

Mluvící digitální kuchařka pomůže nešikům v kuchyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští výrobci uvedli na trh zdatnou konkurenci klasickým papírovým návodům na vaření, kterým tak možná začíná zvonit hrana. Firma Nintendo totiž představila digitální mluvící kuchařku s 250 recepty, určenou pro své oblíbené kapesní herní konzole, napsal britský deník The Times.

Článek

Jedna německá restaurace již disponuje plně automatizovaným systémem objednávání a roznášení jídel. V komplexu restaurací britského obchodního domu Selfridges vás zase uvítá pan Asahi, robot o velikosti člověka, který nejenže ovládá angličtinu, ale umí i otevírat láhve a zdarma nalévat vzorky japonských piv.

Mnozí britští zákazníci si již také zvykli nakupovat potraviny a organickou zeleninu přes internet. Díky vysokorychlostnímu připojení vzrostl jen v minulém roce počet nakupujících o 24,7 procenta na 22,6 miliónu. Jídlo tak představuje vedle elektroniky nejdůležitější položky virtuálního nákupního košíku.

A s tím seznam technických vymožeností spojených s jídlem nekončí. Seznam ingrediencí jednotlivých pokrmů si lze v Británii rovněž stáhnout do mobilního telefonu přímo v uličkách supermarketu, časté je též vaření podle videoreceptů, které si lze opatřit na internetu. Nejnovější verze navigačních systémů v automobilech nyní dokážou dovést hladové britské řidiče do více než 3000 restaurací, které doporučují spolehliví knižní průvodci.

Místo obrázků z kuchařky videonávod

Podobná high-tech zařízení se hodí nejen pro řízení automobilu, ale využití najdou též v kuchyni. Nejnovější kuchyňská vychytávka od firmy Nintendo je malá digitální kuchařka, která uživatele krok za krokem vede při přípravě pokrmu.

V Japonsku vyrobený software obsahuje 250 klasických receptů z celého světa, které lze třídit podle země původu i jednotlivých přísad. Zvládne též provést výpočty, a upravit tak velikost porcí a vypočítat jejich kalorickou hodnotu.

Rady ohledně přípravy jídel a videa s návody, jak například vykostit ryby, očistit pstruha a nakrájet cibuli, jsou podle The Times sice jen základní, ale užitečné. Dotknete-li se na obrazovce kupříkladu obrázku lilku, zařízení vám nabídne deset převážně letních receptů, které zahrnují i sicilské caponata, kdy se k lilku přidá rozmanitá zelenina, japonské tempura, což je smažený lilek a jednoduché řecké lilkové omáčky.

Důraz je kladen na asijskou kuchyni

Recepty pro meruňky, ananas a třešně zase znají jen konzervované ovoce. Vzhled i škála jídel zase vychází z poněkud zastaralých kuchařek a postrádá současný styl, na který si britští zákazníci za poslední desetiletí uvykli.

A je i prý poněkud nešikovné dotýkat se rukama obrazovky o velikosti kreditní karty, zvláště když právě zbavujete rybu vnitřností. Samotné návody pocházejí z vyhlášené japonské kuchařské akademie Cuži, takže není divu, že důraz je kladen na asijskou kuchyni a tamní koření. Digitální kuchařka určená pro kapesní herní konzole Nintendo DS Lite se v Británii prodává za necelých 30 liber (asi 880 Kč).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám