Hlavní obsah

Intel koupí za 16,7 miliardy dolarů svého rivala Alteru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší světový výrobce čipů, americká společnost Intel převezme za zhruba 16,7 miliardy dolarů (více než 413 miliard Kč) svého menšího soupeře Alteru. Jde zřejmě o největší akvizici v téměř padesátileté historii Intelu, informovala agentura AP. Intel si chce převzetím Altery mimo jiné kompenzovat zpomalující poptávku v odvětví osobních počítačů, pro které dodává procesory.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Americká společnost Intel je největší světový výrobce čipů.

Článek

Transakce by měla Intelu pomoci rozšířit nabídku o lukrativnější čipy používané v datových centrech. Spojením s Alterou bude Intel moci prodávat vedle svých produktů také programovatelné čipy z produkce Altery. Ty se používají mimo jiné k rychlejšímu vyhledávání na internetu.

Intel nabídl za každou akcii Altery 54 dolarů. To je více než desetiprocentní prémie proti páteční ceně na burze. Podniky předpokládají, že transakce bude dokončena v příštích šesti až devíti měsících.

Spekulace o snaze Intelu převzít Alteru se objevily už na konci března, kdy o nich informoval deník The Wall Street Journal. Cena, kterou Intel za Alteru nakonec zaplatí, je proti tehdejší ceně vyšší o zhruba 56 procent. Jednání prošla dynamickým vývojem, šéfové vyjednávacích týmů několikrát od jednacího stolu odešli, než jednání obnovili a dohodli se na kompromisních podmínkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám