Hlavní obsah

Efekt na prvním místě, notebook od Asusu dostal tisícovku miniLED diod

Novinky, bri

Na pultech tuzemských obchodů se v červnu zabydlel nový notebook Zephyrus G14 od společnosti Asus. Zaujme především velmi netradičním víkem displeje, na vnější stranu totiž výrobce umístil tisícovku miniLED diod, které dovedou proměnit design tohoto stroje k nepoznání.

Foto: archív výrobce

Zephyrus G14

Článek

Na první pohled může Zephyrus G14 vypadat jako obyčejný notebook. Alespoň tedy do chvíle, kdy necháte rozzářit displej AniMe Matrix. Část víka je totiž posázena 1215 miniLED diodami, které září bíle a mění jas v 256 úrovních.

K čemu je to dobré v praxi? Uživatelé mohou na vnější stranu laptopu importovat animované GIFy a další grafiku, vytvářet své animace snímek po snímku a psát texty s různými fonty. Vizualizace reagují na hudbu a zvuk a vytvářejí jedinečnou kreativní platformu pro DJe nebo umělce. Další funkce zahrnují systémová oznámení, zobrazující e-mailová upozornění, datum, čas a úroveň nabití baterie.

Foto: archív výrobce

Zephyrus G14

Je jasné, že úkolem miniLED diod je v první řadě upoutat pozornost. Novinka má nicméně co nabídnout i v otázce výkonu. Stroj pohání dedikovaná grafická karta GeForce RTX 2060 rozšířená o možnost navýšení frekvence až na 1285 MHz. Ta by bohatě měla stačit na všechny moderní hry v rozlišení Full HD, řadu titulů si nicméně zahrajete také v 2K rozlišení.

Přesně tato dvě rozlišení výrobce v různých konfiguracích nabízí, Zephyrus G14 je přitom vždy vybaven 14palcovou obrazovkou. Pro hráče se nicméně hodí spíše nižší rozlišení, neboť Full HD panel nabízí 120Hz obnovovací frekvenci.

Ryzen se zabydlel v herních laptopech. Asus láká na odolný model

Hardware

ROG Zephyrus G14 využívá procesory AMD Ryzen řady 4000, které jsou oceňovány pro svůj poměr cena/výkon. Navíc zvládnou i náročnou pracovní zátěž při zachování relativně nízkých nároků na energii a chlazení. Čipy obsahují až 8 jader a 16 vláken, a zvládnou náročnou pracovní zátěž, kterou představují třeba úpravy videa a 3D vykreslování či náročný multitasking, kdy se kombinuje hraní her, streamování, nahrávání a chatování.

Výkon procesoru navíc podporují rychlé dvoukanálové operační paměti DDR4-3200 o kapacitě až 24 GB. V základu se nicméně laptop dodává pouze s 16 GB operační paměti. Samozřejmostí je rychlé úložiště NVMe SSD s kapacitou 1 TB. Vše pracuje pod operačním systémem Windows 10.

Asus Zephyrus G14 s displejem AniMe Matrix se v tuzemsku nabízí od 51 490 Kč. Vrcholné provedení nicméně případné zájemce vyjde již na necelých 60 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Zephyrus G14

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám