Hlavní obsah

Ryzen se zabydlel v herních laptopech. Asus láká na odolný model

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Asus v pondělí uvedla na tuzemský trh herní notebook TUF Gaming A15, který je jedním z vůbec prvních gamingových modelů s procesorem AMD Ryzen řady 4000. Díky tomu by měl nabídnout velmi dobrý poměr cena/výkon, novinka nicméně láká také na odolnou konstrukci.

Foto: archív výrobce

Asus TUF Gaming A15

Článek

Čipy AMD Ryzen řady 4000 jsou zdatnými konkurenty procesorů od Intelu. Poté, co se ryzeny zabydlely ve stolních počítačích, budou se snažit uzmout větší část trhu svému největšímu rivalovi také ve světě přenosných laptopů.

Právě na nový čip láká i Asus TUF Gaming A15, který využívá konkrétně v základní konfiguraci šestijádrový procesor AMD Ryzen 5 4600H. Ten pracuje na frekvenci 3 GHz, nebo až 4 GHz v režimu turbo a disponuje technologií SMT pro plynulejší multitasking se schopností zpracovat až dva procesy současně na jedno jádro. Počítá se nicméně i s výkonnějším osmijádrovým čipem AMD Ryzen 7 4800H.

Foto: archív výrobce

Asus TUF Gaming A15

Výkonný procesor je podpořen hned 16 GB operační paměti typu DDR 4. Pro uložení dat pak slouží rychlá SSD jednotka typu M.2 PCIe NVMe s kapacitou 512 GB. Grafický výkon zajišťuje herní grafika Nvidia GeForce GTX 1650 Ti se 4GB GDDR6 pamětí. Ta by měla stačit na hraní drtivé většiny moderních titulů v rozlišení Full HD.

Přesně takové rozlišení, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů, nabízí použitý 15,6palcový displej. V základní konfiguraci má stroj tradiční 60Hz displej, nicméně u výkonnějších provedení se počítá také s rychlou 144Hz obnovovací frekvencí.

Herní notebooky se dočkají nových výkonných grafik

Hardware

Řada TUF Gaming se navíc vyznačuje velmi odolnou konstrukcí. Spodní část šasi má design ve tvaru včelích pláství, což přidává konstrukci na pevnosti a tuhosti. Notebook současně splňuje nároky vojenského standardu MIL-STD-810G a prochází přísnými testy, které zajišťují odolnost i v náročných podmínkách, při vibracích, nebo během náhodných nárazů a pádů.

Cena základní konfigurace startuje na 25 990 Kč, v případě pokročilejších modelů s výkonnějšími součástkami se však může vyšplhat až na 38 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Asus TUF Gaming A15

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Na trh se chystají stovky nových notebooků

Hned několik stovek notebooků by se mělo v nadcházejících týdnech objevit na pultech obchodů, a to i těch tuzemských. Vděčit za to můžeme především...

Výběr článků

Načítám