Hlavní obsah

Levné herní grafiky od AMD se objeví také v noteboocích

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost AMD se bude před Vánocemi snažit zaujmout novými herními grafikami Radeon RX 5500, které budou lákat především nižší cenovkou. Výrobce nicméně prozradil, že se v dohledné době s upravenou verzí tohoto čipu setkáme také v noteboocích.

Foto: archív výrobce

Jádro grafiky Radeon RX 5500

Článek

Radeon RX 5500 je grafická karta, která by měla nabídnout dostatek výkonu pro hraní drtivé většiny moderních titulů v rozlišení Full HD při vysokých detailech. Přitom se u ní počítá s relativně příznivou cenovkou okolo čtyř tisíc korun. Ty nejlepší grafiky na trhu totiž stojí klidně i pětinásobek.

A u stolních počítačů to nekončí, tyto čipy chce AMD použít také u notebooků. Mobilní verze herní grafiky se bude jmenovat Radeon RX 5500M, případní zájemci ale musí počítat s tím, že bude o něco pomalejší než její desktopový předobraz.

Na moderní hry budou stačit i levné grafiky

Hardware

Obě provedení budou mít k dispozici 1404 stream-procesorů a 88 texturovacích jednotek. Počítá se také se 128bitovou sběrnicí a operační pamětí typu GDDR6, která poběží na 14 GHz a nabídne propustnost 224 GB/s.

Jádro nicméně v případě desktopové verze nabídne frekvenci až 1717 MHz, respektive až 1845 MHz v případě Boostu. U mobilní varianty se počítá s takty 1448 MHz a 1645 MHz během Boostu. Rozdílná bude u obou modelů také kapacita grafické paměti. Laptopová verze nabídne 4 GB, zatímco desktopová až 8 GB.

Foto: archív výrobce

Radeon RX 5500

Mobilní varianta je pomalejší patrně proto, aby u ní nebyly takové nároky na chlazení. Přeci jen u klasických stolních počítačů je ve skříni daleko větší prostor pro chlazení – ve srovnání s kompaktním tělem notebooků.

Rozdílné takty se podepsaly na celkovém výkonu. Verze pro stolní počítače nabídne výkon až 5,2 TFLOPS, zatímco notebooková varianta nabídne až 4,6 TFLOPS. Mobilní varianta tedy bude o 13 % pomalejší.

Kdy a za jakou cenu se na pultech obchodů objeví první laptopy s novou herní grafikou Radeon RX 5500M, zatím není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám