Hlavní obsah

Chytří pomocníci hlídají zdravotní kondici

Chytré už dávno nejsou jen telefony, ale celá řada přístrojů v našich domácnostech. V dnešní době si dokonce můžeme pořídit šikovné vychytávky, které nám pomohou hlídat naši zdravotní kondici. Nedocenitelní pomocníci to mohou být například pro cukrovkáře či astmatiky.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chytré totiž mohou být v dnešní době i glukometry a oxymetry, které jsou pro obě zmiňované skupiny pacientů nezbytnou pomůckou. Proti obyčejným modelům toho umí ty sofistikované daleko více. Například se dovedou připojit k chytrým telefonům a bezdrátově jim předávat naměřené hodnoty.

V obslužné aplikaci se pak zobrazují grafy dlouhodobě prováděných měření a srovnání aktuálně naměřených hodnot s dlouhodobým osobním trendem.

Mobilní aplikace často umožňuje komplexní sledování měření celé řady životně podstatných hodnot, evidenci fyzické aktivity a příjmu energie v potravě. Na to navazuje funkcionalita plánování osobních cílů, sledování jejich plnění a plánování konkrétních aktivit. Aplikace tedy zpravidla dovedou pracovat s více chytrými zařízeními najednou. Mimochodem, obslužné programy dovedou pacienta i upozornit, že je čas na pravidelné měření.

Co přinesly počítačové technologie ve druhé dekádě

Hardware

Snadná obsluha

Překvapivě i takto sofistikované modely se velmi často vyznačují snadnou obsluhou. Stačí stisknout jedno tlačítko a vše proběhne automaticky. Vy pak už jen zkontrolujete výsledek na displeji připojeného mobilu. Obsluhu tedy zvládnou i malé děti. Některé modely dovedou dokonce odesílat data do cloudu nebo je exportovat do přehledných tabulek a grafů, ze kterých následně lékař získá všechny potřebné údaje.

Podobné funkcionality ale v dnešní době nabízejí například i tlakoměry. Aplikace zobrazí na displeji mobilního zařízení naměřené hodnoty vašeho krevního tlaku a pulsu. Další cennou funkcionalitou je zobrazení grafů dlouhodobě prováděných měření a srovnání aktuálně naměřených hodnot s dlouhodobým osobním trendem.

Některé modely dokonce dovedou vaše výsledky s ohledem na tělesnou konstituci a staří porovnávat také se Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Mobilní aplikace často umožňuje komplexní sledování měření celé řady životně podstatných hodnot, evidenci fyzické aktivity a příjmu energie v potravě. Na to navazuje funkcionalita plánování osobních cílů, sledování jejich plnění a plánování konkrétních aktivit.

Pohodlí a bezpečí v chytré domácnosti

Vánoce

Připojí se k internetu

Pro nejnáročnější uživatele jsou pak určeny modely s připojením k bezdrátovým sítím WiFi. Ty dovedou odesílat data nejen do připojeného chytrého telefonu, ale také do zabezpečeného cloudu na stránkách výrobce. Díky tomu mohou váš zdravotní stav kontrolovat vaši blízcí klidně i z druhého konce planety. Tato data je možné pochopitelně také sdílet se svým lékařem, kromě cloudu je totiž chytrý tlakoměr dovede exportovat do nejrůznějších tabulek, grafů a PDF.

V domácích lékárničkách by uplatnění mohly najít také chytré teploměry s bezdrátovou konektivitou, díky které se mohou spárovat s chytrými telefony. Pokročilé modely dokonce kromě naměřených hodnot poskytují dále pokročilé zdravotní poradenství, informace o lécích a dávkách. Uživatel tak může dostávat připomínky na léky, které v dané situaci užívá či potřebuje. Aplikace navíc rozpozná klidně několik uživatelů, a dovoluje zaznamenávat všechna data individuálně.

Samostatnou kategorii pak tvoří chytré teploměry s tzv. kontinuálním sledováním teploty. Jak již samotný název napovídá, jejich největší předností je schopnost nepřetržitě měřit teplotu během dlouhé doby. To vám umožní mít neustálý přehled o teplotních trendech a kolísání. Ideální je toto řešení pro měření teploty u velmi malých dětí, kde mohou mít vysoké teploty fatální následky.

Tesla se zaměří na internet věcí

Hardware

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi objevují chytrou domácnost

Chytrá domácnost, tedy domácí spotřebiče připojené k internetu, to už dávno není jen žárovka, kterou můžete ovládat z mobilu.

Bezdrátová domácnost ovládaná mobilem

Množství zařízení připojených k internetu v domácnostech neustále roste. Tyto přístroje přinášejí do domácnosti desítky kabelů, které se těžko ukrývají a jsou...

Výběr článků

Načítám