Hlavní obsah

Kvůli výpadku serverů Amazonu nefungovaly v USA vysavače a zvonky

Novinky, Lenka Zoulová
San Francisco

Jak zranitelný je svět chytrých domácností ukázal tento týden výpadek serverů společnosti Amazon. Ten nezpůsobil kolaps počítačů, tabletů či jiné výpočetní techniky, ale zvonků, vysavačů a další elektroniky ze světa internetu věcí (IoT). Upozornil na to server BBC.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Internet věcí využívá většina Čechů

Hardware

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Problém ale nastane ve chvíli, kdy zkolabují servery, na které se tato zařízení připojují. A přesně to se stalo v USA ve čtvrtek.

„Já nemůžu luxovat, protože server Amazonu spadl,“ rozčiloval se na Twitteru jeden z majitelů robotického vysavače. „Vítejte v budoucnosti,“ popichoval ho další. A nespokojených reakcí zákazníků, kterých se výpadek dotkl, je možné na různých fórech a sociálních sítích dohledat přinejmenším stovky.

Výpadek trval několik hodin

Výpadek se týkal služby Amazon Web Services (AWS), jejímž prostřednictvím například uchovává informace a příkazy svých zařízení společnost iRobot, jde o známé vysavače Roomba. Ty sice ke své funkčnosti připojení k internetu nevyžadují, ale všechny příkazy se jim zadávají právě prostřednictvím cloudové služby. A ta byla na velké části východního pobřeží USA zcela nedostupná několik hodin.

Výpadek se týkal samozřejmě i dalších zařízení, které zmiňovaný protokol používají, například chytrých zvonků Ring.

I když v tomto případě šlo spíše jen o nepohodlí uživatelů, výpadek serverů Amazonu jasně ukazuje, jak je svět chytrých domácností zranitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám