Hlavní obsah

Bez investic to nepůjde. Nové hry budou výrazně náročnější

Novinky, abr

Už na konci letošního roku vyjdou dvě nové herní konzole – Xbox Series X a PlayStation 5. To bude zlomový bod i pro hráče, kteří fandí klasickým počítačům. Nové hry totiž budou výrazně náročnější, a tak se hráči neobejdou bez výkonnějších sestav.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

 
Článek

Aktuálně nabízené konzole od Microsoftu a Sony byly na trhu několik let. Tvůrci her tak měli v podstatě jasně dáno, jak moc mohou výkonnostní limity nastavovat. V praxi to znamenalo, že upgradovat klasické počítačové sestavy nebylo příliš potřeba. Drtivá většina moderních her běžela na strojích s cenovkou okolo 25 tisíc korun plynule v rozlišení Full HD i na maximální detaily.

Jenže chystané televizní konzole přinesou výrazný nárůst výkonu, ten by měl být ve srovnání s předchůdci více než dvojnásobný. Tvůrcům videoher se tak rozvážou ruce a budou moci nabídnout tituly s propracovanější grafikou, které pochopitelně budou opět ždímat výkon televizních konzolí na maximum.

Novou výkonnostní laťku nastaví další generace televizních konzolí.

Pokud si budou chtít hráči takové tituly zahrát v nejlepší možné kvalitě i na klasických počítačích, nezbude jim nic jiného než vylepšit nějaké komponenty, nebo rovnou koupit výkonnější sestavu. Při současných cenách – a s ohledem na doporučené hardwarové parametry u některých her – se však bavíme o stolních PC s cenovkou okolo 35 000 Kč.

Je samozřejmě možné, že do Vánoc se na trhu objeví nové komponenty a ty aktuálně nabízené zlevní, ale i tak se většina počítačových hráčů neobejde bez několikatisícových investic.

Sony se připravuje na nápor hráčů, podnik navýšil výrobní kapacity PlayStationu 5

Hardware

Co bude umět Xbox a PlayStation?

Srdcem konzole Xbox Series X bude osmijádrový procesor z dílny AMD s architekturou Zen 2, který se dovede rozpálit až na 3,8 GHz. Půjde přitom o čip se 16 vlákny. Nedílnou součástí celého čipsetu bude také integrovaný grafický čip postavený na architektuře AMD RDNA 2 s frekvencí až 1,825 GHz.

Grafika by tak měla být v praxi zhruba o 20 % výkonnější než AMD Radeon RX 5700 XT. Počítá se také s 16 GB paměti typu GDDR6, která bude rozdělena na dvě části, konkrétně na rychlejší a pomalejší. 10 GB totiž nabídne propustnost 560 GB/s a zbylých 6 GB jen 336 GB/s. Podtrženo, sečteno – Xbox Series X nabídne výkon 12 TFLOPS.

Nový Xbox Series X se začne prodávat před VánocemiVideo: archív výrobce

PlayStation 5 bude stavět na velmi podobných součástkách, nicméně v praxi bude výkon o něco nižší. Pracovní tempo u pětky bude udávat upravený procesor AMD s architekturou Zen 2, který nabídne 8 jader a 16 pracovních vláken. U něj bude frekvence proměnlivá, přičemž maximální hodnota bude 3,5 GHz.

V případě grafického jádra označuje výrobce architekturu jako Custom RDNA 2. Důležité je nicméně to, že bude k dispozici 36 CU jednotek, které poběží až při frekvence 2,23 GHz. Výrobce přitom počítá s tím, že tyto součástky by měly dát dohromady výkon přesahující 10,2 TFLOPS. Počítá se s 16 GB paměti typu GDDR6 (256-bit) s propustností 448 GB/s.

Realističtější hry

Z řádků výše je tedy patrné, že vyšší výkon nabídne o téměř 2 TFLOPS televizní konzole od Microsoftu. Oba herní systémy by nicméně měly stačit na hraní v rozlišení 4K, a to při 60 snímcích za sekundu.

Výrobci navíc slibují podporu ray tracingu, tedy realističtějšího vykreslování grafiky v jednotlivých hrách. Konzole budou schopné vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény, to zatím dokázaly jen vybrané grafické karty v klasických počítačích.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám