Hlavní obsah

Apple uzavřel tajnou dohodu kvůli podnikání v Číně, ukazují firemní dokumenty

– New York

Šéf americké technologické společnosti Apple Tim Cook před lety uzavřel tajnou dohodu, která potlačila hrozby pro podnikání firmy na čínském trhu výměnou za pomoc při rozvoji čínského technologického sektoru. Informoval o tom v úterý server The Information s odvoláním na rozhovory a interní dokumenty Applu. Dodal, že hodnota této dohody se odhaduje na více než 275 miliard dolarů (přes šest bilionů Kč).

Foto: repro Apple

Logo společnosti Apple

Článek

Cook podle serveru tuto dohodu připravil v roce 2016 při osobních schůzkách s čínskými představiteli, jejichž cílem bylo zastavit vlnu opatření čínských regulátorů namířených proti Applu. Ta spolu s negativní publicitou vedla k poklesu prodeje telefonů iPhone v Číně.

Foto: Brooks Kraft/apple, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Apple v té době čelil zhoršujícím se vztahům s čínskými představiteli, kteří se domnívali, že podnik dostatečně nepřispívá k rozvoji čínské ekonomiky, píše The Information. Dohoda, kterou Cook uzavřel, podle serveru otevřela cestu k úspěchu Applu na čínském trhu.

List Daily Mail v souvislosti s informacemi serveru The Information upozorňuje, že americké korporace nyní ve Spojených státech čelí kritice kvůli rozšiřování aktivit v Číně, která je obviňována z porušování lidských práv. Cook nicméně minulý měsíc uvedl, že podle jeho názoru je povinností Applu prodávat své produkty v co nejvíce zemích, včetně Číny. „Světový mír prostřednictvím světového obchodu,” prohlásil.

Máte blízko k Číně, kritizoval vlivný podnikatel Apple a Google

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám