Hlavní obsah

Hackeři zmanipulovali zaměstnance Twitteru, zmocnili se 45 účtů

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pachatelům středečního hackerského útoku na sociální síť Twitter, který zasáhl i několik amerických politiků a miliardářů, se podařilo převzít kontrolu nad 45 účty. Podvodné příspěvky jménem celebrit šířili poté, co zmanipulovali menší část zaměstnanců a získali přístupové údaje do interních systémů platformy. Twitter to v noci na sobotu uvedl na firemním blogu.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo Twitteru

Článek

Hackerům se podařilo zmocnit několika prominentních účtů, kam umístili v rámci bitcoinového podvodu falešnou nabídku, že pošlou 2000 amerických dolarů (téměř 47 tisíc korun ) za každých tisíc dolarů zaslaných na anonymní bitcoinovou adresu.

Mezi napadenými byli bývalý prezident Barack Obama, prezidentský kandidát a bývalý viceprezident Joe Biden, šéf Amazonu Jeff Bezos, spoluzakladatel Microsoftu Bill Gates, šéf Tesly Elon Musk, investor Warren Buffett, rapper Kanye West a jeho manželka Kim Kardashianová Westová či účty firem Uber a Apple.

Podle nových informací na blogu firmy se hackerům podařilo zmanipulovat menší část zaměstnanců prostřednictvím schémat sociálního inženýrství. „Co to znamená? V tomto kontextu je sociální inženýrství úmyslná manipulace lidmi, aby provedli určité úkony a vyzradili důvěrné informace,” uvedla společnost.

Některé účty na Twitteru jsou kvůli útoku stále zablokované

Bezpečnost

Útočníci tak podle společnosti malou část zaměstnanců skutečně zmanipulovali a použili jejich přístupové údaje, aby se dostali do interních systémů Twitteru, přičemž dokázali překonat i dvou až třífaktorové ověření.

Pachatelé se pokusili zaútočit na 130 účtů. U 45 z nich se jim podařilo spustit reset hesla, přihlásit se k účtu a následně posílat falešné tweety. V osmi případech pachatelé použili nástroj Twitteru pro stažení osobních údajů, to se však netýká žádného prominentního účtu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám