Hlavní obsah

Twitter není jediný. Hackerské útoky mířily na Facebook, WhatsApp či LinkedIn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikroblogovací síť Twitter čelila tento týden jednomu z největších hackerských útoků v celé své historii, který ovlivnil celou řadu uživatelských účtů. Podobné bezpečnostní incidenty se ale nevyhýbají ani dalším společnostem, své by o tom mohl vyprávět Facebook, ale například také LinkedIn či Tumblr.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo Twitteru

Článek

Twitter

Společnost tento týden uvedla, že hackeři napadli účty jejích zaměstnanců s přístupem k interním systémům a pak "využili tento přístup k ovládnutí mnoha účtů a tweetovali jejich jménem".

Případy útoků na účty prominentních osobností zaznamenal Twitter ve své čtrnáctileté historii několikrát. Loni v srpnu napadli hackeři účet generálního ředitele Jacka Dorseyho a jeho jménem posílali veřejné tweety včetně rasových nadávek a vulgárních formulací.

Podle vyšetřování americké vlády v letech 2009 až 2010 využili hackeři chyby v bezpečnostní ochraně Twitteru, které jim umožnily posílat podvržené tweety z 45 účtů prominentních osobností včetně například tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy.

Podvodníci napadli prominentní účty na Twitteru

Internet a PC

Twitter se dostal do centra pozornosti i jinak. Americká vláda v listopadu 2019 uvedla, že dva bývalí zaměstnanci firmy byli obviněni ze špionáže pro Saúdskou Arábii, když získali neoprávněný přístup k informacím disidentů, kteří využívali tuto platformu. Twitter loni v prosinci zablokoval téměř 6000 účtů, údajně napojených na firmu v Saúdské Arábii a šířících příznivé příspěvky o saúdskoarabských úřadech. Twitter zaregistroval neoprávněný přístup zaměstnanců v roce 2015.

V roce 2013 byly napadeny twitterové účty zaměstnanců agentury AP a deníku The Guardian a také budoucího prezidenta Donalda Trumpa. V roce 2015 byly napadeny rovněž účty celebrit Taylor Swiftové a také šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Johna Brennana.

Rozsáhlý útok v roce 2013 umožnil hackerům přístup k 250 000 twitterových účtů, e-mailových adres, uživatelských jmen a hesel.

Facebook

V říjnu 2018 se hackeři podle zveřejněných informací Facebooku dostali k údajům na 29 milionech uživatelských účtů. Původně Facebook varoval, že mohlo být napadeno až 50 milionů účtů, a společnost nevěděla, zda byly také skutečně zneužity. Hackeři se dostali ke jménům, e-mailovým adresám nebo telefonním číslům. U 14 milionů účtů hackeři získali i další osobní údaje, jako je domovské město, datum narození, posledních deset míst přihlášení a posledních 15 vyhledávání.

Loni v červenci úřady v USA vyměřily Facebooku rekordní pokutu pět miliard dolarů (asi 117 miliard Kč) za porušení ochrany soukromí. Platformu začaly vyšetřovat rok předtím kvůli podezření, že citlivá osobní data milionů uživatelů se dostala do rukou firmy Cambridge Analytica, která pracovala pro prezidentskou kampaň Donalda Trumpa.

Facebook dostal rekordní pokutu, v USA musí zaplatit 115 miliard

Internet a PC

WhatsApp

Platforma v květnu 2019 oznámila, že odhalila útok hackerů, který jim umožnil instalovat špionážní zařízení do aplikace. Platformu vlastní Facebook, aplikace umožňuje telefonní hovory.

Telegram

V roce 2016 kompromitovali íránští hackeři data na více než desítce účtů komunikační platformy Telegram a identifikovali telefonní čísla 15 milionů íránských uživatelů.

LinkedIn

Na tuto profesní sociální síť, jejímž vlastníkem je softwarová společnost Microsoft, podnikli hackeři úrok v roce 2012. Zveřejnili tehdy on-line hesla milionů jejích uživatelů.

Letos v červnu se podle informací agentury Reuters hackeři na síti LinkedIn vydávali za náboráře pracující pro americké firmy Collins Aerospace a General Dynamics, aby pronikli do sítí vojenských dodavatelů v Evropě.

Tumblr

Tuto blogovací službu napadli hackeři v roce 2013, kdy byly podle odhadů expertů na kybernetickou bezpečnost zveřejněny e-maily a hesla asi 65 milionů jejích uživatelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výpadek volebních webů byl hackerský útok

Za sobotní nedostupnost prezentačních volebních webů volby.cz a volbyhned.cz mohli kybernetičtí nájezdníci. V neděli to potvrdili zástupci Českého...

Výběr článků

Načítám