Hlavní obsah

Google bude médiím v Kanadě vyplácet ročně 1,6 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Po výhrůžkách o omezení zpravodajství v Kanadě mateřská společnost Googlu souhlasila, že bude vydavatelům platit za využívání jejich obsahu ve vyhledávání a dalších službách. Americká internetová společnost Alphabet bude každý rok přispívat částkou 100 milionů kanadských dolarů, tedy v přepočtu zhruba 1,6 miliardy korun.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Logo Googlu

Článek

Jádrem celého sporu mezi kanadskou vládou a společností Alphabet byl nový zákon Online News Act, který koncem dubna schválil kanadský Senát. Jeho cílem je totiž donutit internetové giganty, jako je právě Facebook a Google, aby platily vydavatelům za obsah jejich zpráv.

„Informovali jsme vládu, že až zákon vstoupí v platnost, budeme bohužel muset odstranit odkazy na kanadské zpravodajství z našich produktů Search, News a Discover v Kanadě,“ burcovali ještě v červnu zástupci Googlu.

Google zablokuje v Kanadě odkazy na zpravodajství

Internet a PC

Alphabetu vadilo především to, že podle nového zákona musí internetové platformy platit už za pouhé zobrazování odkazů na zprávy, což je jinde zdarma.

Kanadským zákonodárcům se ale internetový gigant podvolil, když souhlasil, že bude miliardový účet platit každý rok. „Google souhlasil s řádnou podporou novinářů, a to včetně místní žurnalistiky,“ prohlásil spokojeně kanadský premiér Justin Trudeau.

Ten přitom už dříve avizoval, že jakémukoliv tlaku internetových gigantů neustoupí. Výhrůžky Googlu, že v zemi zakáže ve svém vyhledávači odkazy na zpravodajské servery, označil za „zastrašující taktiky“.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Kanadský premiér Justin Trudeau

Meta stále proti

Vyhráno však Trudeau ještě nemá. Dohodu se totiž zatím nepodařilo uzavřít například se společností Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram.

„Potvrzujeme, že dostupnost zpráv bude na Facebooku a Instagramu omezena pro všechny uživatele v Kanadě, až Online News Act vstoupí v platnost,“ stojí podle agentury Reuters v prohlášení společnosti Meta Platforms.

Trudeau to odsuzuje. „Meta se bohužel nadále zcela zříká jakékoli odpovědnosti vůči demokratickým institucím,“ citovala kanadského premiéra agentura Reuters.

Po vzoru Australanů

Kanaďané se přijetím nového zákona Online News Act stavějí po bok Australanů, kde byl podobný zákon přijat zkraje roku 2021. Společnost Meta Platforms se tehdy rozhodla skutečně zpravodajství na svých sociálních sítích zablokovat.

Po dohodě s vládou však zpravodajské články opět odblokovala. Stalo se tak ale až po úpravě sporného zákona, podle něhož měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Facebook v Austrálii po dohodě s vládou odblokuje zpravodajství

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám