Hlavní obsah

Pákistán zablokoval TikTok kvůli nemorálnímu obsahu

– Islámábád

Pákistán se rozhodl zablokovat čínskou aplikaci pro sdílení krátkých videí TikTok, protože nesplnila podmínky pro filtrování „nemorálního obsahu”. Podle agentury Reuters to v pátek uvedly pákistánské vládní zdroje. Oficiální oznámení se dá očekávat v příštích několika hodinách.

Foto: Kalaene Jens, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Žádali jsme je opakovaně, aby zavedli účinný mechanismus, který by blokoval nemorální a nemravný obsah. Platforma ale nebyla schopna pákistánským úřadům plně vyhovět. Proto bylo přijato rozhodnutí, že přístup k TikToku bude v Pákistánu zablokován,” řekl agentuře Reuters jeden z pákistánských vládních činitelů, který se přímo podílel na rozhodování.

TikTok, jehož majitelem je čínská společnost ByteDance, čelí v současné době problémům i v dalších zemích světa. Sociální síť je již nyní zakázána například v Indii, jejíž vláda uvedla, že TikTok a další čínské mobilní aplikace by mohly představovat hrozbu pro národní bezpečnost.

Americký prezident Donald Trump podmínil zachování aktivit aplikace TikTok v USA jejich přesunem do amerických rukou. Také Trump tažení proti TikToku zdůvodňuje ohrožením národní bezpečnosti.

TikTokem se šíří podvodné aplikace. Prostřednictvím reklam

Bezpečnost

Jak funguje TikTok

TikTok je nejpopulárnější především mezi mladistvými, kteří jej podle některých statistik používají již častěji než Facebook. Mezi uživateli této čínské sociální sítě nalezneme ale i starší ročníky.

Princip této online služby je velmi jednoduchý, staví na velmi krátkých videích, která se přehrávají postupně za sebou. Je to stejné, jako kdybyste si prohlíželi příspěvky na Facebooku a obrazovka se rolovala sama na další a další posty.

Místo textu ale na TikToku hrají prim videa, krátké nahrávky s délkou od tří do 60 sekund. A právě takto krátká délka je podle všeho receptem na úspěch, neboť v USA dokonce již čínská sociální síť překonala i Snapchat a Instagram.

Nejprve bylo možné nahrávat videa o délce pouze 15 sekund, později bylo umožněno publikovat až tříminutové klipy. Nyní může videoobsah dosahovat délky až deset minut.

Přestože prim hrají stále krátká videa, řada uživatelů je schopna trávit na TikToku i několik hodin denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám