Hlavní obsah

Facebook není jediný, miliardové pokuty dostaly Apple, Google i Qualcomm

Rekordní pokuta, kterou úřady ve Spojených státech vyměřily ve středu sociální síti Facebook, není vůbec ojedinělá. Ve světě dostávají miliardové pokuty technologické podniky vcelku pravidelně, jsou mezi nimi například společnosti Apple, Google i Qualcomm.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Americké úřady Facebooku vyměřily pokutu ve výši pět miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 115 miliard korun, a to v souvislosti s kauzou Cambridge Analytica.

Vyšetřovatelé se soustředili na to, zda data s Cambridge Analytica nesdílel Facebook v rozporu s dohodou s Federální obchodní komisí z roku 2011 o ochraně soukromí uživatelů. A přesně to se nakonec potvrdilo, kvůli čemuž byla sociální síti uložena rekordní pětimiliardová pokuta, poznamenala agentura AP.

Níže naleznete přehled dalších technologických gigantů, které v uplynulých letech dostaly stamilionové a miliardové pokuty:

Květen 2009 – Intel: 1,06 miliardy eur

Evropská komise (EK) vyměřila pokutu 1,06 miliardy eur americkému výrobci počítačových čipů Intel. Firma podle komise poskytovala výrobcům počítačů slevy za to, že omezovali používání čipů konkurenčního výrobce Advanced Micro Devices; pokuta byla potvrzena v roce 2014.

Srpen 2016 – Apple: 14 miliard eur

Evropská komise dala americké společnosti Apple pokutu asi 14 miliard eur za to, že Irsko této firmě řadu let poskytovalo neoprávněné daňové výhody. Loni v září Apple daňový nedoplatek uhradil, peníze ale zůstanou na zvláštním účtu, dokud se nevyřeší odvolání proti rozhodnutí Evropské komise, která doplacení daní nařídila.

Červen 2017 – Google: 2,42 miliardy eur

Americká společnost Google dostala od EK pokutu 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení na trhu. Ve svém vyhledávači firma podle komise zvýhodňovala jiný vlastní produkt, a to službu pro porovnávání obchodních nabídek. Google se proti pokutě odvolal.

Leden 2018 – Qualcomm: 997 milionů eur

Americký výrobce čipů Qualcomm dostal od Evropské komise pokutu 997 milionů eur za to, že platil svému klíčovému zákazníkovi, společnosti Apple, miliardy dolarů, aby nenakupoval u konkurence.

Červenec 2018 – Google: 4,34 miliardy eur

Evropská komise vyměřila Googlu pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantního postavení operačního systému Android. Google podle komise od roku 2011 omezoval výrobce zařízení, která Android využívala.

Březen 2019 – Google: 1,49 miliardy eur

Evropská komise vyměřila Googlu pokutu 1,49 miliardy eur za zneužívání svého postavení na trhu a omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. Proti pokutě se Google letos v červnu odvolal.

Kauza Facebook a Cambridge Analytica

Cambridge Analytica, která již svou činnost ukončila, využila data z profilů na Facebooku desítek milionů Američanů při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Společnost měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aktivní ale podle prohlášení zaměstnanců byla i v jiných politických kauzách.

Touto cestou mělo být zneužito na 87 milionů profilů na Facebooku, drtivá většina přitom pocházela právě z USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám